Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 24 septembrie 1918: Bulgaria cere încetarea focului cu puterile aliate
Articole online

24 septembrie 1918: Bulgaria cere încetarea focului cu puterile aliate

Trianon

24 septembrie 1918: Bulgaria cere încetarea focului cu puterile aliate

După ce a fost curtată în secret ca aliat de ambele părți în primele luni ale războiului, Bulgaria s-a decis în favoarea Germaniei și a Puterilor Centrale în octombrie 1915. Până la sfârșitul aceleiași luni, forțele bulgare s-au confruntat cu armata Serbiei în fosta provincie otomană Macedonia, ceea ce a creat o prăpastie între Serbia și forțele aliate din Grecia, care încercau să vină în ajutorul acestei țări.

În vara anului 1916, Bulgaria a invadat și a ocupat o parte din Grecia, care pe atunci era neutră, organizând o ofensivă majoră în august, care a fost oprită doar de atacurile aeriene și navale britanice. În aprilie 1917, alte atacuri britanice împotriva tranșeelor bulgare de la Lacul Doiran din Macedonia s-au dovedit a fi un eșec, iar cele două părți au rămas în impas pentru o mare parte din anul următor.

În cursul anului 1918, pe măsură ce Aliații au început să exercite mai multă presiune asupra Germaniei pe Frontul de Vest, germanii au fost nevoiți să transfere multe dintre trupele lor de pe frontul Salonic – așa cum erau cunoscute câmpurile de luptă din nordul Greciei și Macedonia – unde își ajutau aliații bulgari.

Ca urmare, o ofensivă bulgară planificată pentru acea vară a fost anulată, ceea ce a contribuit la dezintegrarea moralului și la creșterea nemulțumirilor în rândul trupelor bulgare și pe frontul intern, unde oamenii mureau de foame. La jumătatea lunii septembrie, aliații au profitat de slăbiciunea inamicului, lansând propria ofensivă în Salonic, condusă de generalul francez Louis Franchet d’Esperey.

La mai puțin de o săptămână de la atacul inițial împotriva pozițiilor germane și bulgare din Macedonia, Aliații au capturat Lacul Doiran. Înfrângerea din Macedonia a declanșat tulburări în capitala bulgară, Sofia, inclusiv revolte în garnizoana armatei.

La 24 septembrie, în timp ce forțele britanice se apropiau de frontiera bulgară – pe care aveau să o treacă a doua zi – guvernul bulgar a emis o declarație prin care anunța că, din cauza „conjuncției de circumstanțe care au apărut recent”, autoritățile sale „l-au autorizat pe comandantul-șef al armatei să propună generalului al armatelor Înțelegerii de la Salonic încetarea ostilităților și începerea negocierilor pentru obținerea unui armistițiu și a păcii”. Negocierile de armistițiu au început la 28 septembrie, iar Bulgaria a ieșit în mod oficial din Primul Război Mondial în ziua următoare, după ce a pierdut în total 90.000 de soldați pe parcursul conflictului.

Registration

Aici iti poti reseta parola