Volodimir Zelenski uită de războiul din Ucraina și reacționează la protestele din Georgia
Joi dimineaţă, partidul de guvernământ din Georgia a anunțat retragerea iminentă a controversatului său proiect de lege care a declanșat o opoziție masivă, care a fost aspru reprimată în această țară caucaziană. Acest proiect de lege prevedea că ONG-urile și mass-media care primesc peste 20% din finanțarea lor din străinătate vor fi obligate să se înregistreze ca „agenți străini”, sub sancțiunea unei amenzi
„Nu există un ucrainean care să nu-i dorească succes prietenei noastre Georgia. Succes democratic. Succes european”, a spus Volodimir Zelenski în discursul său zilnic. „Toate națiunile libere din Europa merită” să facă parte din Uniunea Europeană, a susținut el, în timp ce Kievul și Tbilisi aspiră să adere la UE.
Tot miercuri, Statele Unite au cerut autorităților georgiene să „respecte demonstrațiile pașnice”, spunând că sunt „solidare cu poporul georgian” care protestează. „Solicităm guvernului Georgiei să respecte libertatea de întrunire și protestul pașnic”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, reiterând „îngrijorarea puternică” a Statelor Unite cu privire la această lege.
Poliția georgiană a folosit gaze lacrimogene miercuri seară pentru a încerca să disperseze protestatarii adunați în fața Parlamentului, în centrul capitalei Tbilisi, după ce le-a ordonat să plece, a informat un jurnalist AFP.
Zeci de mii de oameni au manifestat miercuri în capitala Georgiei împotriva unui proiect de lege controversat care ar impune organizațiilor care primesc peste 20% din finanțare din străinătate să se înregistreze ca „agenți ai străinilor”, sub sancțiunea de amenzi.
„Suntem îngrijorați că adoptarea acestui tip de legislație va avea consecințe asupra capacității noastre de a continua să fim un partener strategic al Georgiei și al poporului georgian în deceniile următoare”, a spus purtătorul de cuvânt al SUA, referindu-se şi la „viitorul euro-atlantic” al Tbilisi.
Georgia, o fostă republică sovietică marcată de un război împotriva Rusiei în 2008, își propune să adere la UE și NATO. Cu toate acestea, mai multe măsuri guvernamentale recente au pus sub semnul întrebării aceste aspirații.