Armistițiu parțial între Ucraina și Rusia. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, este nevoit să treacă la planul B, în fața reticenței Occidentului referitoare la planul său de victorie. Acum, oficialul ucrainean cere un armistiţiu parţial cu Rusia.
Armistițiu parțial între Ucraina și Rusia. Volodimir Zelenski cere un armistiţiu parţial cu Rusia
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus deschis, pentru prima dată de la începutul războiului din Ucraina, că ar putea lua în considerare un armistițiu parțial cu Rusia. Scopul său ar fi reducerea intensității luptelor. Decizia sa a fost luată pentru că nu a primit sprijin deplin pentru „planul lui pentru victorie”, care presupune stabilirea păcii, fără cedarea vreunui teritoriu ucrainean Rusiei.
Săptămâna aceasta, presa anglo-saxonă a relatat că Ucraina și Rusia ar fi început deja să poarte negocieri de pace pentru a opri atacurile militare asupra infrastructurii energetice.
Asta ar ajuta Ucraina să treacă mai ușor iarna, fără noi bombardamente asupra centralelor electrice, și ar pune capăt și atacurilor ucrainene cu drone asupra rafinăriilor rusești.
Negocieri între cele două părți
Negocierile despre energie fac parte dintr-un proces început în vară, cu ajutorul Qatarului, care a facilitat comunicarea între cele două părți.
Procesul a fost însă afectat în luna august, când Ucraina a lansat o operațiune militară în regiunea rusă Kursk, o zonă pe care o controlează parțial.
„Noi nu le atacăm infrastructura energetică, iar ei nu o atacă pe a noastră. Ar putea duce acest lucru la încheierea fazei fierbinţi a războiului? Cred că da”, a declarat Zelenski, săptămâna trecută, în cadrul unei conferințe de presă, după cum arată și Capital.
Armistițiu parțial între Ucraina și Rusia. Zelenski cere aliaților occidentali să ofere armatei ucrainene cât mai rapid armament cu rază lungă de acțiune
Conform estimărilor sale, dacă partenerii principali l-ar sprijini, Rusia ar fi nevoită să înceapă negocierile de pace pe baza „formulei sale” la un al doilea summit internațional, pe care Ucraina speră să-l organizeze până la sfârșitul anului 2024.
Totuși, niciunul dintre aliații capabili să ofere acest tip de ajutor militar nu și-a arătat deocamdată interesul pentru a răspunde cererilor sale.
În aceste condiții, armata Ucrainei este nevoită să rămână în defensivă pe frontul de luptă, dar este deschisă la un compromis punctual. Deși acest compromis nu va pune capăt războiului, ar ajuta ambele părți să facă față epuizării după cei peste doi ani de conflict militar.