Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Ucraina încurajează protestele din Georgia: „Trebuie să lupte pentru construirea viitorului european al țării!”
Articole online

Ucraina încurajează protestele din Georgia: „Trebuie să lupte pentru construirea viitorului european al țării!”

Georgia

Ucraina încurajează protestele din Georgia: „Trebuie să lupte pentru construirea viitorului european al țării!”

„Ca stat care aspiră să devină membru al Uniunii Europene, Georgia trebuie să garanteze în mod constant cetățenilor drepturile și libertățile fundamentale, inclusiv dreptul la proteste pașnice” – subliniază diplomaţia ucraineană, remarcând că a luat act de intenția președintelui Georgiei, Salome Zurabișvili, de a respinge legea privind așa-numiții agenți străini, care subminează activitățile societății civile.

„Împărtășim poziția UE conform căreia proiectul de lege în versiunea sa actuală contrazice valorile și standardele europene. Ne exprimăm solidaritatea cu poporul georgian în dorința sa de a continua construirea viitorului european al Georgiei” – a subliniat ministerul.

În capitala Georgiei, la Tbilisi, în timpul acțiunii de protest de marţi faţă de adoptarea proiectului de lege privind „agenții străini”, forţele de ordine au reținut 66 de persoane. Pe 7 martie, Parlamentul Georgiei a aprobat, în primă fază, un proiect de lege privind „transparența influenței străine”, similar unei legi din Rusia care califică drept „agenți străini” persoanele fizice sau juridice ce obţin finanţări din străinătate. Zeci de mii de oameni au protestat în faţa legislativului georgian. Aceștia au fost susținuți de președintele Georgiei, Salome Zurabișvili, care a cerut partidului de guvernământ „Visul Georgian” să renunţe la adoptarea controversatului proiect de lege.

Miercuri, sute de protestatari au pornit în marș spre sediul Parlamentului Georgiei, protestând față de un proiect de lege pe tema ‚agenților străini’, proiect care, potrivit contestatarilor, evidențiază regresul democratic al țării și o împinge mai aproape de Moscova.

Fluturând steaguri georgiene și europene, protestatarii au scandat ‚Nu, legii rusești!’, mergând în marș pe artera principală din capitala țării, Tbilisi, în drum spre Parlament. Noile demonstrații survin la o zi după ce poliția a apelat la gaze lacrimogene, la tunuri cu apă și la arestări ca să-i împrăștie pe numeroșii demonstranți care au participat la un miting.

Georgia, o țară muntoasă cu 3,6 milioane de locuitori, este poziționată strategic în mijlocul Bazinului Caucaz – o regiune care timp de mai multe secole a fost teatrul unui război geopolitic între Rusia, Turcia, țările occidentale și Iran. Războiul din Ucraina a agravat situația politică din Georgia, și așa tensionată, unde opoziția declarată prooccidentală a acuzat partidul de guvernământ că se află de partea Rusiei.

Registration

Aici iti poti reseta parola