Evenimentul Istoric > Articole online > România comunistă > Cuibuşorul de nebunii al lui Nicu Ceauşescu, vila din cartierul Marmeladă,
Articole online

Cuibuşorul de nebunii al lui Nicu Ceauşescu, vila din cartierul Marmeladă,

Între 1987 şi 1989, fostul prim-secretar al judeţului Sibiu, Nicu Ceauşescu, a avut tot timpul din lume pentru a se lăsa sedus de frumuseţile locului, printre care se numără şi vila aşezată la poale de munte, pe dealul din cartierul Marmeladă, integrat discret în Sălişte, orăşel situat la doar 26 km de Hermannstadt şi care încă păstrează ceva din farmecul de altădată al satelor mărginene.

Prima dată s-au distrat tovarăşii în livadă

Cabana a fost cumpărată de primăria din Sălişte în 1894, când a început organizarea a unei livezi care s-a întins pe 15 hectare. Se urmărea ridicarea unei fabrici de prelucrare a merelor, a perelor, a cireşelor şi a vişinilor. De aceea i se spune zonei acesteia „la marmeladă”. În 1965, anul venirii la putere a lui Nicolae Ceauşescu, statul a preluat livada şi planurile au fost schimbate. Se ţintea construirea unei fabrici de geamuri, proiect abandonat din cauza lipsei de bani.

Ulterior, de administrarea acestui paradis verde s-a ocupat IAS Şura Mică. În 1980 intervine Gospodăria PCR, care a transformat locul pentru întâlnirile de lucru şi petrecerile nomenclaturiştilor. Desigur, din peisaj nu putea lipsi o cabană de vânătoare, iar cine n-avea poftă să împuşte animale se putea relaxa pescuind în lacul din apropiere.

Pentru orice eventualitate, tovarăşii au amenajat chiar şi o pistă pentru aterizarea elicopterelor. După Revoluţie, Primăria Sălişte s-a ocupat de administrare. În 1996, primăria a încheiat un contract în participaţiune cu un agent economic, care trebuia să facă un hotel şi un restaurant. În cele din urmă, afacerea a picat, dar în 2010, cabana şi terenul aferent au fost introduse în circuitul turistic.

Petreceri deocheate în Epoca de Aur

„Raiul pe Pământ s-a mutat la fosta vilă a lui Nicu Ceaușescu de la Săliște. Domeniul este împânzit de livezi înflorite de meri, peri și pruni, peste care domnește o liniște de început de lume. Într-un peisaj în care și ceasurile refuză să mai bată, nici nu mai contează că vila nu este, de fapt, decât o casă veche, cu camere întunecate și reci.

Nici fiului fostului dictator probabil că nu-i păsa de ahitectură, din moment ce venea aici săptămânal, ca să tragă câte un chef de pomină. Vorba merge că între pereții vilei au avut loc petreceri scandaloase, stropite cu mult alcool și însoțite, uneori, de adevărate orgii.

Nicu Ceauşescu, supranumit Prinţişorul

Vila lui Nicu, așa cum este cunoscută și până în ziua de azi cabana din cartierul Marmeladă, de la Săliște, este încă liberă pentru mini-vacanța de 1 mai și sărbătorile de Paști. Pentru 40 de lei pe noapte, oricine se poate caza în camerele în care, odinioară, fiul fostului dictator ținea celebrele sale petreceri. Vila este situată pe un domeniu de peste 20 de hectare, plin de livezi înflorite.

Cabana din cartierul Marmeladă

Vila lui Nicu Ceaușescu din Săliște, județul Sibiu, este considerată de mulți turiști o curiozitate și vizitată tocmai datorită renumelui fiului fostului dictator. În realitate, domeniul ascunde puține lucruri ieșite din comun. Printre acestea, o pistă pentru elicoptere, construită chiar de fiul dictatorului, cunoscut drept un personaj excentric. Pe pistă n-a aterizat, însă, niciodată niciun aparat de zbor.

În ultimii ani, vila a trecut printr-un proces de renovare. Aproape nimic nu mai este așa cum era în vremea comunismului, iar întreg mobilierul a fost schimbat. Localnicii, însă, încă își mai amintesc de chefurile pe care Nicu Ceaușescu le ținea aici. «Venea cam o dată pe săptămână, după-masa în special, până pe la 10-11 seara, după care se întorcea la Sibiu. N-a dormit niciodată, nici măcar o singură dată, aici. Venea cu niște prieteni, jucau o tablă, un poker, probabil și făceau un grătar.

Eu veneam des pe aici, eram depanator radio-TV și verificam să fie totul funcțional. N-am venit însă niciodată când era el aici. Oamenii îl respectau, niciodată nu ne-a deranjat cu nimic și toți cred că a făcut multe lucruri bune pentru Sibiu», spune fostul consilier local Ioan Gligor. Complexul a fost transformat într-unul turistic, în care oricine își poate petrece timpul liber, după pofta inimii”, dezvăluiau în 2013 jurnaliştii de la turnulsfatului.ro.

Registration

Aici iti poti reseta parola