Viktor Orban refuză să aplice decizia Curții Penale Internaționale
„Ne putem referi la legea ungară și pe baza acesteia nu-l putem aresta pe președintele rus”, a declarat joi șeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orbán, Gergely Gulyas, potrivit Reuters.
„Statutul CPI nu a fost promulgat în Ungaria”, a spus Gulyas, adăugând că guvernul său nu și-a format încă o poziție cu privire la mandatul de arestare a lui Putin.
Ungaria este semnatară a Statutului de la Roma, tratatul care a înființat CPI.
„Responsabilitatea de a pune în aplicare mandatele de arestare emise de o cameră a CPI rămâne în sarcina statelor. Statele părți la Statutul de la Roma au obligația legală de a coopera pe deplin cu CPI”, potrivit CPI.
Deși SUA nu sunt membre ale CPI și nu recunosc jurisdicția Curții, președintele Joe Biden a declarat că mandatul de arestare a lui Putin a fost „justificat”.
Secretarul de stat Antony Blinken a cerut, de asemenea, țărilor din Uniunea Europeană să aplice mandatul și să îl rețină pe Putin și să îl predea pe liderul rus instanței, dacă acesta va veni în vizită. De când a lansat invazia Ucrainei în februarie 2022, Putin și-a limitat călătoriile la țările prietenoase cu Moscova.
Este puțin probabil ca Putin să fie judecat vreodată în fața CPI
Deși Ungaria este un aliat al NATO și membru al UE, guvernul său s-a ciocnit adesea cu Occidentul – în special în legătură cu războiul din Ucraina. Ungaria, de exemplu, a refuzat să se alăture colegilor din UE în ceea ce privește embargoul asupra importurilor de petrol rusesc după începerea războiului.
Orbán, un autoritarist care s-a confruntat cu critici în Occident din cauza legăturilor sale de prietenie cu Putin, s-a opus în mod constant livrării de arme occidentale în Ucraina, precum și sancțiunilor UE împotriva Rusiei. Budapesta – împreună cu guvernul Turciei – a încetinit, de asemenea, procesul de aderare a Finlandei și Suediei la NATO.
Administrația Biden nu a invitat Ungaria și Turcia, de asemenea aliat NATO, la Summitul pentru Democrație de săptămâna viitoare, potrivit unui raport al Foreign Policy. Relațiile dintre Washington și ambele țări s-au deteriorat în ultimii ani din cauza regresului democratic și a politicilor controversate ale guvernelor lor. Casa Albă nu a oferit niciun comentariu atunci când a fost contactată de Insider.