Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Viktor Orban, apel la unitate națională în contextul comemorării Revoluției Ungare
Articole online

Viktor Orban, apel la unitate națională în contextul comemorării Revoluției Ungare

Viktor Orban, Ungaria

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a lansat o invitație maghiarilor de a se împotrivi influenței Bruxelles-ului, asemănând acțiunea cu luptele din 1956. Acest mesaj a fost transmis în contextul comemorării Revoluției Ungare, în cadrul unei adunări publice din Budapesta, unde Orban a discutat despre provocările actuale cu care se confruntă Ungaria.

Viktor Orban îndeamnă la unitate națională

Într-un moment de intensificare a tensiunilor între Ungaria și Uniunea Europeană, Viktor Orban a profitat de ocazia comemorării revoluției din 1956 pentru a îndemna la unitate națională. El a invocat memoria celor care au luptat împotriva ocupației sovietice, sugerând că ungurii trebuie să fie la fel de hotărâți în fața provocărilor contemporane.

Acest apel a stârnit reacții variate, evidențiind diviziunile profunde din cadrul Europei.

În timpul evenimentului de miercuri, Viktor Orban a subliniat importanța alegerii între supunere și rezistență:

„Trebuie să cedăm voinţei unei puteri străine, de data aceasta a Bruxelles-ului, sau trebuie să-i rezistăm? Aceasta este decizia grea care aşteaptă acum Ungaria: eu propun ca răspunsul nostru să fie la fel de clar şi fără echivoc ca cel din 1956”, a adăugat el, în fața a mii de susținători care l-au ascultat cu atenție.

Viktor Orban,

Decizia crucială pentru națiune este similară cu cea din 1956 și poporul trebuie să fie unit

„Când se apropie pericolul, trebuie să ne unim, iar maghiarii sunt un popor mândru și încăpățânat, dar respectă regula unității, pentru că fără unitate nu există libertate. Revoluția a fost precedată de o serie de eșecuri.

În ianuarie 1956 un cutremur a zguduit țara, iar în martie o viitură cu gheață a inundat regiunea Dunării. Au murit adulți și copii. Sute de familii au fost lăsate fără adăpost și mii de persoane au fost strămutate. 

A fost un semnal de trezire, timpul să ne pregătim pentru vremurile mărețe care necesită unitate”, a amintit el, după cum arată și Capital

Reacții negative din partea Comisiei Europene

De la revenirea sa la putere în 2010, Orban a consolidat controlul său asupra instituțiilor statului, ceea ce a generat reacții negative din partea Comisiei Europene.

Acesta a fost acuzat de derapaje autoritare, fiind subiectul mai multor sancțiuni juridice.

Tensiunile cu Bruxelles-ul s-au intensificat recent, mai ales după ce Ungaria a acționat unilateral în ceea ce privește o „misiune de pace” în Rusia, fără a consulta alte state membre ale Uniunii Europene, în contextul în care țara sa deține președinția prin rotație a UE.

Registration

Aici iti poti reseta parola