Ungaria, jignire imensă pentru România! Ziua în care Bucureștiul va deveni „sat maghiar”
Echipa națională a suferit mai multe umilințe de-a lungul timpului, dar cel mai dur eșec din istorie s-a înregistrat la Budapesta: Ungaria – România 9-0.
Confruntările sportive dintre România și Ungaria au fost întotdeauna încărcate de emoție, întreținută de rivalitatea dintre cele două țări. Au existat mai multe meciuri de fotbal care au avut mize uriașe și chiar au reprezentat „un capăt de țară”. O asemenea confruntare s-a disputat pe 14 octombrie 1998, la Budapesta, în preliminariile Campionatului European din 2020, găzduit de Belgia și Olanda.
Jocul s-a încheiat cu scorul de 1-1, iar suporterii români care au făcut deplasarea în Ungaria au avut mari probleme. De amintit că naționala noastră, cu Victor Pițurcă proaspăt instalat în funcția de selecționer, a deschis scorul prin Viorel Moldovan în minutul 50. „Tricolorii”, fără Gică Hagi, retras după Mondialul din Franța, disputat în același an, au ratat ocazii mari, iar ungurii au reușit să egaleze prin Janos Hrutka (83).
Suporterii români au avut mari probleme cu maghiarii, în 1998, la Budapesta
A rămas celebru un mesaj afișat de ultrașii unguri: „Bucureștiul va fi sat maghiar!” Au fost fani români care au fost călcați în picioare la Budapesta, în afara arenei.
De notat că de acea partidă se leagă și dispariția actriței Leopoldina Bălănuță. Soția regretatului Mitică Popescu a murit la scurt timp după încheierea jocului, din cauza problemelor cardiace.
Prima victorie a „tricolorilor”, în fața Ungariei, în 1999
Returul a fost unul legendar pentru România și s-a disputat la data de 5 iunie 1999. Toată țara vorbea despre jocul crucial, care ar fi însemnat o victorie în fața Ungariei, pentru prima dată în istorie. Atins la coarda sensibilă într-o emisiune realizată de Adrian Păunescu la Antena 1, Gică Hagi a revenit la echipa națională. Stadionul Steaua „s-a prăbușit” peste unguri încă de la ieșirea la încălzire și „tricolorii” s-au impus fără probleme, scor 2-0, goluri marcate de Adrian Ilie (2) și Dorinel Munteanu (14).
La finalul acelei campanii de calificarea, România avea să se califice la turneul final, împreună cu Portugalia.