Articole online

Viața publică la Roma

Roma

Viața publică la Roma

Viața publică a romanilor se desfășura preponderent în For. La poalele Capitolinului se afla piața publică. Curia, locul unde se întruneau senatorii, era continuată de Comitium, unde se afla smochinul Ruminal și un mormânt, nu se știe sigur al cui, Romulus, Faustulus sau Hostius Hostilius. Forul roman, la începuturile Romei, fusese podit cu pământ bătătorit, ulterior înlocuit cu dale de piatră. Întrucât, până la Caesar, era destinat și activităților comerciale, un șir lung de prăvălii, atât la N, cât și la S, îl mărgineau. Aceste tabernae ueteres datează din vremea etruscilor, fiind în fapt proprietatea statutului roman care le închiria comercianților, dar și măcelarilor. Treptat, măcelarii sunt îndepărtați în afara Forului, alături de negustorii de pește, legume sau vite, cei din urmă desfășurându-și activitatea în Forum Boarium, întins pe câteva sute de hectare. 

Forul propriu-zis e străbătut  pe lungime de Calea sacră, arteră pe care se oficiau lunar ceremonii religioase și sacrificii, spre a se ajunge la panta Capitolului, care conduce la templul lui Iupiter de pe colină. În for se pătrundea prin două sanctuare străvechi: templul Vestei și Regia.

Două temple se înalță la marginea Forului, cel al lui Saturn și cel al lui Castor și Pollux

În For s-au organizat vreme îndelungată luptele de gladiatori și jocurile funerare. Încă de la începutul secolului II a. Chr., se introduc la Roma galeriile de coloane de origine grecească numite porticuri. De numele censorului Cato se leagă construcția primei bazilici din For, Basilica Porcia, care nu s-a conservat.

Evoluția Forului roman e evidentă, de la un soi de piața rurală ajungând să devină un centru religios și social, asemănător, la greci, Agorei. Desigur, Forul roman își păstrează din vechile trăsături, bazilicile construite fiind mărginite de prăvălii. Forma Forului roman a devenit, între 179-169 a. Chr., patrulateră.

În vremea fiului adoptiv al lui Caesar, Augustus, a fost desăvârșită construcția Forului. Principele și-a construit el însuși un Forum alăturat. Edificiile au fost orientate în funcție de două axe perpendiculare, una urmărea aliniamentele statuilor întemeietorilor Romei, Aeneas și Romulus, iar cealaltă lega templul lui Marte cu aula Colosului, respectiv statuia zeului Marte, cu cea a lui August, care domina Forul. De altfel, Augustus, ca și Caesar, a dorit să rămână în memoria romanilor prin edificiile înălțate, cel dintâi fiind creditat pentru transformarea Romei dintr-un oraș de cărămidă într-un de marmură.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola