Vatican a făcut publică o arhivă digitală a evreilor ajutați în timpul fascismului și nazismului
Vânaţi cu toţii de persecuțiile naziste și de legile anti-evreiești care, în aceste scrisori îngălbenite cer Vaticanului să poată emigra în Brazilia, o recomandare din partea Ministerul de Interne pentru obținerea licenței ariene, documente noi, locuri în care să se ascundă, informații despre rudele care au dispărut în neant. În fiecare zi, la Secretariatul de Stat soseau munți de dosare de corespondență din întreaga Europă și un oficial înregistra, colecta și adnota extrase ale fiecărui caz, devenit apoi dosar. De multe ori lucrurile au mers bine, au fost furnizate documente sau au fost identificate instrumente utile pentru expatriarea familiilor întregi de evrei sau de politicieni persecutați. Acea arhivă deschisă de Papa Francisc poate fi consultată acum de oricine, de pe propriul computer, fiind suficient doar un clic pentru a reînvia chipurile unor oameni care au dispărut, pentru a constata monstruozitatea unui sistem care uitase ce însemna omenia, în timp ce alte persoane, în tăcere, într-un context istoric complicat, făceau tot ce puteau pentru a ajuta.
”Dacă vă scriu astăzi, o fac pentru a vă ruga să mă ajutați de la distanţă”. Documentele de arhivă dau glas cererilor sincere. Sunt studenți, mame, profesori, muncitori, antreprenori, artizani, cazuri de evrei care cer eliberarea din detenție, în timp ce alții așteaptă un certificat de botez pentru a dovedi că aparțin arianismului. Fiecare dintre aceste instanțe a ajuns să constituie un dosar care, odată procesat, era destinat conservării. Arhiva conţine 2.700 de practici. În cadrul Secretarului de Stat au fost activate canale diplomatice care au încercat să ofere orice ajutor posibil, ținând cont de complexitatea situației politice la scară globală.
Scopul arhivei digitale
Ministrul de externe al Vaticanului, Paul Gallagher, a declarat că se speră ca publicarea digitală a dosarelor „evreilor” să ajute persoanele care fac cercetări, dar și descendenții celor care au cerut ajutorul Vaticanului, să „găsească urmele celor dragi lor din orice parte a lumii”.
Într-un articol pentru ziarul Vaticanului L’Osservatore Romano, Gallagher a spus că dosarele conțineau cereri de ajutor, dar fără prea multe informații despre rezultate.
„Fiecare dintre aceste cereri constituia un caz care, odată procesat, era destinat să fie stocat într-o serie documentară intitulată „Evreii””, a scris el.
„Cererile ajungeau la Secretariatul de Stat, unde canalele diplomatice încercau să ofere tot ajutorul posibil, ținând cont de complexitatea situației politice în context global”, a scris Gallagher.
Link către ARHIVĂ.