Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Winthrop Bell, spionul canadian care a prezis ororile naziste
Articole online

Winthrop Bell, spionul canadian care a prezis ororile naziste

Winthrop Bell, spion

Știați că un canadian (Winthrop Bell) care spiona pentru MI6 a fost primul care a dezvăluit lumii planul lui Adolf Hitler pentru Holocaust, cu 20 de ani înainte ca acesta să fie pus în aplicare?

Agentul canadian Winthrop Bell care a prevestit Holocaustul

Numele său era Winthrop Bell, cunoscut drept agentul A12, iar lista loviturilor sale politice și de informații este pur și simplu extraordinară.

Chiar dacă avertismentul său din 1919 adresat superiorilor săi politici și de informații cu privire la pericolul nazismului, cu mai mult de un deceniu înainte ca naziștii să se numească naziști, nu a fost luat în considerare în mod direct, rolul lui Winthrop Bell în apărarea democrației de dorința de dominare răzbunătoare a lui Hitler rămâne o serie uimitoare de realizări operaționale.

Bell, fiul unei familii de procesatori de pește din Nova Scotia (Noua Scoție), a studiat și a predat la Universitatea din Göttingen, vorbea fluent germana și avea rețele largi de conexiuni în țară. Bell detestă ceea ce considera a fi aristocrația germană care începea să finanțeze în mod privat grupările antisemite, la doar câteva luni după încheierea Primului Război Mondial. El și-a dedicat o mare parte din cariera sa de spionaj încercării, pe parcursul mai multor decenii, de a distruge naziștii.

Timp de un secol, numele său nu a fost cunoscut în istoriile canadiene și nu există monumente dedicate realizărilor sale la Mount Allison din New Brunswick. Însă Mt. Al a fost cel care, după ani de refuzuri, a deschis în cele din urmă ușa către numeroasele documente ale lui Bell, care erau păstrate în arhivele sale.

Winthrop Bell, spion

Agentul canadian care a avertizat omenirea. Sursa Foto: Twitter/X

Omul care a învins în cele din urmă rezistența lor este un coleg universitar din New Brunswick, Jason Bell (fără relații de rudenie)

Cu ajutorul surselor britanice și germane și bazându-se pe ceea ce a descoperit în documentele lui Winthrop Bell – care erau pline de scrisori, memorii și relatări ale aventurilor sale extrem de riscante – Jason Bell a asamblat puzzle-ul spionului care ar fi putut fi numit „îndrăzneț” cu două decenii înainte ca William Stevenson, născut în Winnipeg, să înființeze serviciul de spionaj britanic de coordonare a securității în timpul războiului.

Prof. Bell a scris apoi Cracking the Nazi Code: The Untold Story of Canada’s Greatest Spy.

Cracking the Nazi Code este plină de relatări detaliate, adesea scrise chiar de Winthrop Bell. Iar marea abilitate de povestitor a lui Jason Bell, precum și priceperea sa de a înfrăți oameni și evenimente îndepărtate într-o narațiune convingătoare, sunt cele care fac din această carte una atât de bună:

„Aș descrie-o ca fiind una dintre cele mai bune cărți scrise vreodată despre istoria serviciilor secrete din prima jumătate a secolului al XX-lea și, fără îndoială, cea mai bună despre istoria serviciilor secrete canadiene, deși, trebuie să recunoaștem, aceasta este o măsură modestă”, a declarat un specialist, potrivit Policy Magazine

Rolul lui Winthrop Bell în apărarea democrației de pericolul nazist

Autorul se pricepe atât de bine să construiască încet tensiunea în jurul desfășurării evenimentelor, încât se citește ca un thriller de spionaj. 

Dezastruosul Tratat de la Versailles aproape că s-a prăbușit de mai multe ori de-a lungul lunilor de dispute. Una dintre ultimele probleme greu de rezolvat a fost disputa dintre Germania și Polonia cu privire la orașul Danzig (acum Gdansk) din Silezia Superioară.

Gdansk – inclusiv șantierul naval care l-a făcut celebru șase decenii mai târziu, precum și mișcarea sindicală Solidarność – era un port comercial cheie, situat strategic. Trecuse prin mai multe mâini de-a lungul secolelor, dar cel mai recent, începând cu 1919, fusese parte a Poloniei timp de mai bine de un secol. Maestrul spion cunoștea câțiva dintre actori, știa cât de profundă era încăpățânarea lor, dar a acceptat să i se înmâneze dosarul sub acoperirea de corespondent Reuters pentru a convinge cele două părți să ajungă la un compromis. În mod surprinzător, i s-a cerut să facă apel la publicul britanic într-o serie de articole de opinie în ziare.

A făcut-o. El a argumentat elocvent și pasional că acordarea orașului Danzig polonezilor ar încălca angajamentul tratatului privind autodeterminarea națională și probabil ar reaprinde conflictul de la frontiera comună.

Între timp, un conflict din ce în ce mai sângeros izbucnea deja între grupările din ambele părți

Bell a călătorit pentru a se întâlni cu Înaltul Comandament german din Silezia. Acesta l-a avertizat că își pierde rapid capacitatea de a controla violența justițiarilor.

Bell, după cum detaliază autorul, a stat apoi „chiar în afara scenei”, șoptindu-le sfaturi de compromis, la Versailles, la Londra și celor două națiuni ostile. Din aceste contacte secrete și din informațiile sale comune a rezultat acordul de admitere a Germaniei în Liga Națiunilor, permițând Ligii să fie desemnată ca supraveghetor al păcii în Silezia Superioară, cunoscută mai târziu sub numele de Coridorul polonez sau Coridorul Danzig. Cheia sa a fost cea care a deblocat rezistența Germaniei la semnare.

Detaliile privind riscurile profesionale ale întreprinderii lui Bell – gestionarea atâtor relații, păstrarea secretului între ele, urmărirea a ceea ce auzeai de la cine și cu cine împărtășeai informațiile sub o presiune foarte mare a timpului, fără să greșești sau să fii descoperit – sunt uluitoare. Plantarea cu succes a semințelor unei păci care va dura două decenii – la fel de uluitoare. 

nazism, Germania

Agentul canadian care a avertizat omenirea. Sursa Foto: Twitter/X

Ce-ar fi dacă?

Încheind și reflectând la dezvăluirile uimitoare pe care Jason Bell a reușit să le documenteze, rămâi cu un trist „Ce-ar fi dacă”? Dacă puterile aliate l-ar fi ascultat pe agentul A12 și descrierea sa a alunecării spre fascism începând cu aproape înfometarea pe care învingătorii au impus-o Germaniei?

Dacă șefii săi politici ar fi luat în considerare importanța finanțării lui Hitler de către un grup de familii germane bogate încă de la începutul anilor 1920?

Și cea mai tristă ocazie ratată dintre toate a fost, desigur, faptul că nu a ascultat – și nu a crezut – A12 cu privire la hotărârea lui Adolf Hitler de a începe nu doar eliminarea evreilor din întreaga lume, ci și a celor de alte rase și etnii. 

Registration

Aici iti poti reseta parola