Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Unitate prin diversitate: Combaterea discriminării în armata americană
Articole online

Unitate prin diversitate: Combaterea discriminării în armata americană

afro-americani

Unitate prin diversitate: Combaterea discriminării în armata americană

La sfârșitul Războiului Civil, armata Uniunii avea aproximativ 179.000 de soldați afro-americani organizați în unități segregate numite „unități de culoare” și comandate de ofițeri albi. Marina avea aproximativ 19.000 de afro-americani. Prejudecățile au limitat cele mai multe unități de culoare la garnizoană sau la alte sarcini secundare, care nu erau legate de luptă. Din cele 1 522 de medalii de onoare distribuite în timpul Războiului Civil, 25 au fost acordate afro-americanilor, 6 evreilor americani și 2 hispano-americanilor.

Dintre cele 426 de Medalii de Onoare acordate în timpul Războaielor indiene de după Războiul Civil (1865-1890), trupele afro-americane au primit 18. Cincisprezece Medalii de Onoare au fost acordate nativilor americani care au servit ca cercetași ai cavaleriei, iar două au fost acordate soldaților evrei americani.

Înegalitatea în fața onoarei

În timpul Războiului Hispano-American (1898), au fost acordate 110 Medalii de Onoare, dintre care șase au revenit afro-americanilor.

În Primul Război Mondial, Statele Unite au trimis aproximativ 2 milioane de soldați în Franța. Aproximativ 350.000 dintre aceștia erau afro-americani. Încă o dată, aceștia au fost organizați în unități segregate, comandate de ofițeri albi și, în cea mai mare parte, au fost limitați la roluri de sprijin departe de linia întâi, deși, de data aceasta, afro-americanii au ocupat posturile de ofițeri inferiori. Atunci când o ofensivă germană a amenințat să rupă liniile franceze la începutul anului 1918, câteva regimente de negri au fost atașate temporar la armata franceză pentru a opri înaintarea germană. Una dintre aceste unități a fost Regimentul 369 de infanterie, „Harlem Hellfighters”. Acesta a luptat cu atâta demnitate în acea perioadă, încât întreaga unitate a fost decorată cu Crucea de Război, iar 171 de membri au primit cea mai înaltă distincție a Franței, Legiunea de Onoare.

La sfârșitul Primului Război Mondial, Statele Unite au acordat în total 118 Medalii de Onoare: cinci au fost acordate unor evrei americani, una unui hispano-american și niciuna unui afro-american.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, aproximativ 13 milioane de bărbați și femei au servit în armată. Afroamericanii au reprezentat cea mai mare minoritate, cu aproximativ un milion. La sfârșitul războiului, au fost acordate 432 de Medalii de Onoare. Treizeci și opt au fost acordate hispano-americanilor, zece nativilor americani, trei evreilor americani, două americanilor din Asia-Pacific și niciuna afro-americanilor.

Caporalul Freddie Stowers și lupta pentru egalitate în onorarea militarilor afro-americani

În 1987, Congresmanii Joe DioGuardi și Mickey Leland, în timp ce efectuau cercetări pe o altă temă, au descoperit un dosar datat 1918, care conținea o recomandare asupra Medaliei de Onoare pentru caporalul Freddie Stowers, un afro-american. Stowers a servit în Compania C a Regimentului 371 de infanterie. La 28 septembrie 1918, compania sa a fost una dintre unitățile principale într-un atac în sectorul Champagne Marne din nordul Franței. Caporalul Stowers a fost rănit mortal în timp ce conducea un asalt disperat împotriva trupelor germane.

În cadrul unei ceremonii la Casa Albă, prezidată de președintele George H. W. Bush la 4 aprilie 1991 – la care au participat cele două surori ale lui Stowers și strănepotul acestuia, care a servit în primul Război din Golf ca sergent de stat-major în trupa 101 Airborne -, caporalul Freddie Stowers a primit postum Medalia de Onoare. Ulterior, armata a cerut Universității Shaw, cel mai vechi colegiu de negri din țară, să cerceteze și să pregătească un studiu „pentru a determina dacă a existat o disparitate rasială în modul în care au fost selectați beneficiarii Medaliilor de Onoare” din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Echipa universității a adus în atenția armatei zece cazuri în care soldații afro-americani au primit Crucea pentru servicii deosebite în loc de Medalia de Onoare. Armata a stabilit că șapte dintre aceste cazuri ar trebui să fie actualizate. Congresul a adoptat legislația necesară și, la 13 ianuarie 1997, președintele Bill Clinton a înmânat aceste medalii. Dintre cele șapte, doar unul singur, Vernon J. Baker, era în viață pentru a primi Medalia.

O revizuire similară din 1996 s-a concentrat asupra americanilor din Asia-Pacific

În 1998, o comisie de revizuire a armatei a stabilit că douăzeci și două de persoane trebuiau să își ridice decorațiile cu Medalia de Onoare. Treisprezece dintre acestea au fost acordate bărbaților din „Batalionul Inimii Purpurii”, Regimentul 442 de infanterie. Unul dintre cei treisprezece a fost senatorul Daniel Inouye din Hawaii.

În 2001, Congresul a ordonat ca armata să efectueze o revizuire similară pentru militarii evrei americani și hispano-americani. În 2005, Tibor Rubin, supraviețuitor al Holocaustului și veteran al Războiului din Coreea, a primit Medalia de Onoare din partea președintelui George W. Bush.

De atunci, nu au mai fost efectuate alte examinări oficiale. Orice caz nou ar trebui să fie adus în atenția guvernului de către persoane private sau organizații externe pentru a fi analizat.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola