Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Ce a însemnat „Dubla Victorie” pentru soldatul de culoare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial?
Articole online

Ce a însemnat „Dubla Victorie” pentru soldatul de culoare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial?

Ce a însemnat „Dubla Victorie” pentru soldatul de culoare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial?

Aproximativ 1,2 milioane de afro-americani au servit în armata americană în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Cu toate acestea, cei mai mulți au fost repartizați în unități non-combat și au fost puși să facă muncă de sprijin: construirea de drumuri și piste de aterizare, construirea de barăci și pregătirea meselor. De asemenea, trebuiau să încarce și să descarce provizii, inclusiv muniții, ceea ce era deosebit de periculos.

La 17 iulie 1944, în Port Chicago, California, două nave încărcate cu muniție activă au explodat, ucigând peste 200 de marinari de culoare. Când unii dintre supraviețuitori au refuzat să reia munca în aceleași condiții periculoase, 50 dintre ei au fost condamnați la 15 ani de închisoare pentru revoltă.

Între 1942 și 1945, aproape 1.000 de piloți de culoare au absolvit școala de zbor segregată de la Tuskegee Army Airfield, Alabama. Aceștia au efectuat peste 15.000 de ieșiri în luptă în cadrul a peste 1.500 de misiuni. Cunoscuți sub numele de „Cozile Roșii”, datorită culorii roșii distinctive pe care o pictau pe avioanele lor, aviatorii Tuskegee Airmen au înregistrat 112 lovituri aeriene. De asemenea, ei au avut o competență remarcabilă în escortarea bombardierelor, astfel încât echipajele bombardierelor albi îi solicitau frecvent să le ofere acoperire.

Experiența lor a fost asemănătoare cu cea a soldaților afro-americani din timpul Primului Război Mondial

Dar valoarea negrilor în aer, pe uscat și pe mare nu a fost suficientă pentru a schimba politicile și practicile în timpul războiului, nici în cadrul armatei, nici în viața civilă. De fapt, i-a neliniștit pe segregaționiștii înrăiți, deoarece se submina supremația albilor. Credința lor fundamentală a fost zdruncinată, iar rasiștii au trecut la fapte. În iunie 1943, poliția din Detroit s-a dezlănțuit timp de două zile, ucigând 17 afro-americani.

Persistența încăpățânată a discriminării rasiale a determinat publicația Pittsburgh Courier, cel mai citit ziar din America de către populația de culoare, să lanseze campania „Double V” (Dubla Victorie), în care se cerea victoria peste hotare împotriva fascismului și victoria acasă împotriva rasismului.

Activistul sindical de culoare Asa Philip Randolph și-a adus contribuția la Dubla Victorie prin înființarea Mișcării „Marșul de la Washington”, o organizație umbrelă pentru filialele „Marșului de la Washington” care a monitorizat activitatea Comitetului pentru practici de angajare echitabile. De asemenea, mișcarea a exercitat presiuni asupra legislativelor statelor din nordul țării pentru a înființa Comitete pentru practici de angajare echitabile la nivel de stat; New York a fost primul care a făcut acest lucru.

Registration

Aici iti poti reseta parola