Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Marcario García, primul cetățean mexican care primește Medalia de Onoare a Statelor Unite
Articole online

Marcario García, primul cetățean mexican care primește Medalia de Onoare a Statelor Unite

marcario garcia

Marcario García, primul cetățean mexican care primește Medalia de Onoare a Statelor Unite

García s-a născut în statul mexican Coahuila, care se învecinează cu Texas, în 1920. Când era mic, familia sa s-a mutat în Texas pentru a lucra la o fermă de bumbac, iar munca l-a împiedicat să progreseze dincolo de nivelul de educație de școală primară. La vârsta de 22 de ani, s-a înrolat în armată și a fost detașat în Teatrul European al celui de-al Doilea Război Mondial.

García a fost rănit în timpul debarcărilor din Ziua Z, a petrecut patru luni de recuperare, apoi s-a alăturat din nou unității sale în timp ce aceasta înainta în Germania.

La 27 noiembrie 1944, García era șef de grupă interimar când unitatea sa a fost desemnată să curețe două cuiburi de mitraliere germane.

García l-a eliminat singur pe primul, avansând fără prea multă acoperire și fiind rănit în acest proces. S-a întors la unitatea sa, unde i s-a sugerat să solicite asistență medicală, dar al doilea cuib a deschis focul. „Ignorându-și cu desăvârșire propria siguranță”, conform citației pentru Medalia de Onoare, García a atacat al doilea cuib, ucigând încă trei germani, luând patru prizonieri și atingând obiectivul unității sale.

A fost decorat cu Purple Heart, Bronze Star și Medalia de Onoare

La scurt timp după ce a primit Medalia de Onoare, lui García i s-a refuzat serviciul la un restaurant din Richmond, Texas, din cauza etniei sale. A urmat o încăierare, în timpul căreia proprietarul restaurantului l-a bătut pe García cu o bâtă de baseball. Agresorul chiar a depus plângere împotriva lui García după incident, deși aceasta a fost retrasă când presa națională a aflat de atacul rasist împotriva unui erou militar.

Ulterior, García și-a primit diploma de bacalaureat și a mers să lucreze la Administrația Veteranilor. García l-a întâlnit pe președintele John F. Kennedy în ultima noapte din viața președintelui. Atunci când Kennedy a vizitat Houston în noiembrie 1963, acesta și-a făcut o apariție de seară la un eveniment pentru activiștii pentru drepturile civile, la care García a fost desemnat să îl întâmpine. A doua zi, Kennedy a fost asasinat.

Registration

Aici iti poti reseta parola