Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Ungaria va fi chemată faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene. Motivul pentru care Comisia Europeană a luat această decizie
Articole online

Ungaria va fi chemată faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene. Motivul pentru care Comisia Europeană a luat această decizie

Viktor Orban, Ungaria

Ungaria va fi chemată faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene. Motivul pentru care Comisia Europeană a luat această decizie

Comisia Europeană va chema Ungaria în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, deoarece a votat împotriva poziției UE adoptate cu privire la recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății pentru listarea canabisului și a substanțelor ce conţin canabis, scrie portalul ungar hvg.hu pe baza raportului Executivului de la Bruxelles.

În 2 decembrie 2020, la cea de-a 63-a sesiune a Comisiei privind stupefiantele a Organizației Națiunilor Unite (ONU), Ungaria a refuzat de două ori să-și dea acordul cu privire la utilizarea canabisului în scopuri medicale. În fața organismului ONU, Ungaria a făcut o declarație diametral opusă poziției UE, care, în conformitate cu recomandarea OMS, a fost consemnată, la finalul unui proces de negociere de doi ani, într-o decizie a Consiliului din 2021 şi care este obligatorie pentru toate statele membre.

În Comisia privind stupefiantele a luat cuvântul, în numele Guvernului ungar, şi Ferenc Dancs, care în prezent este secretarul de stat pentru gestionarea provocărilor migraţioniste. Ferenc Dancs a spus că „rata consumului de iarbă a crescut drastic în ultimele decenii, ceea ce demonstrează în sine că este vorba despre o substanţă care crează dependenţă”. În acest caz, Comisia Europeană a demarat o procedură de infringement la scurt timp după vot, în februarie 2021, deoarece autoritățile ungare nu au oferit răspunsuri satisfăcătoare nici după aceea. Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, cu sediul la Luxemburg, trebuie să decidă asupra faptului că „Ungaria nu și-a îndeplinit obligațiile care decurg din decizia Consiliului și a încălcat competența externă exclusivă a Uniunii Europene și principiul cooperării loiale”.

Problemele se mută și în privința cerealelor venite din Ucraina

Siguranța lanțului alimentar al produselor agricole care provin din Ucraina este verificată permanent, până în prezent fiind efectuate controale la 156 de întreprinderi ungare din industria alimentară, a declarat ministrul de resort, István Nagy, potrivit unui comunicat dat publicităţii miercuri de Ministerul ungar al Agriculturii.

István Nagy a subliniat că în cazul cerealelor care sosesc în Ungaria din Ucraina sunt necesare controale stricte pentru a proteja interesele fermierilor ungari.

„Bruxelles-ul urmăreşte în continuare cu pasivitate că cerealele ucrainene destinate Africii de Nord și Orientului Mijlociu şi transportate prin Coridoarele de Solidaritate, se blochează în Europa, provocând serioase perturbări ale pieței. Fermierii ucraineni produc aceste cereale cu costuri de producție reduse și practici de producție neutilizate în Uniunea Europeană, astfel că cerealele ajung în regiune la un preţ mic. Tocmai din acest motiv, cerealele ucrainene sunt supuse unui control strict al calității și al siguranței lanțului alimentar în Ungaria, a subliniat István Nagy, care a amintit că Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia, România şi Bulgaria s-au adresat recent Comisiei Europene, solicitând implicarea sa pentru stoparea importurilor de cereale din Ucraina, dar de atunci Executivul de la Bruxelles nu a recomandat nicio măsură concretă pentru gestionarea situaţiei create. Bruxelles-ul nu susţine fermierii ungari şi pe cei din Europa Centrală, nu acordă un ajutor care să îi protejeze pe producătorii ungari, români, polonezi şi bulgari, care sunt neputincioşi.Comisia Europeană ar obliga fermierii din Europa Centrală să plătească prețul exporturilor de cereale ale Ucrainei, în loc să fie suportată această povară în mod uniform de toate ţările membre ale UE.”

Registration

Aici iti poti reseta parola