Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > UE este în continuare îngrijorată de încălcarea valorilor europene în Ungaria
Articole online

UE este în continuare îngrijorată de încălcarea valorilor europene în Ungaria

UE este în continuare îngrijorată de încălcarea valorilor europene în Ungaria

În cadrul unei conferințe de presă după o reuniune a miniștrilor UE responsabili pentru afaceri generale, ea a subliniat că procedura nu va fi închisă atât timp cât preocupările persistă și atât timp cât Ungaria nu a furnizat rezultatele cerute de Comisia Europeană. Vera Jourová a declarat că, Comisia Europeană nu a văzut niciun progres în implementarea propunerilor de asigurare a independenței mass-mediei publice, printre altele, și că Ungaria trebuie să îndeplinească măsurile necesare pentru a accesa fondurile de recuperare.

Întrebată dacă Parlamentul European va dezbate și vota în această săptămână o moțiune pentru a împiedica Ungaria să dețină președinția rotativă a UE în a doua jumătate a anului 2024, Jourová a spus că moțiunea PE nu se află pe agenda Consiliului Afaceri Generale. Comisia Europeană va acționa în conformitate cu tratatele UE, a adăugat ea.

Înaintea reuniunii de marți, comisarul european pentru justiție, Didier Reynders, a declarat, de asemenea, că au existat unele îmbunătățiri, dar că persistă îngrijorări cu privire la statul de drept în Ungaria și Polonia.

Ministrul austriac al afacerilor europene, Karoline Edtstadler, a declarat că toate statele membre au drepturi și obligații egale, inclusiv președinția Consiliului, pentru care Ungaria trebuie acum să se pregătească.

„Trebuie să ne ocupăm de statul de drept în cadrul procedurii articolului 7 sau al normelor de condiționalitate. În ceea ce privește președinția, aceasta este o oportunitate pentru Ungaria de a arăta, și chiar trebuie să arate, că este pro-europeană și capabilă să promoveze cauze comune nu doar pentru propriile interese, ci și pentru interesele UE”, a spus ea.

Alte țări au păreri diferite

Cu toate acestea, secretarul de stat german pentru afaceri europene, Anna Lührmann, și-a exprimat îndoielile cu privire la președinția ungară a UE. Ea a spus că Ungaria este în prezent izolată în UE din cauza problemelor grave cu statul de drept și a reticenței sale de a fi alături de Ucraina, care suferă de un război de agresiune. Ministrul olandez de externe, Wopke Hoekstra, și-a exprimat, de asemenea, „sentimente inconfortabile” cu privire la președinția ungară a UE.

Ministrul ungar al justiției, Judit Varga, a declarat că Parlamentul European a vrut să împiedice Ungaria să dețină președinția Consiliului UE în a doua jumătate a anului 2024, deoarece majoritatea de stânga a instituției nu a apreciat poziția pro-pace a Ungariei.  

Registration

Aici iti poti reseta parola