Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Parlamentul European intenționează să împiedice președinția ungară a UE, avertizează ministrul Justiției
Articole online

Parlamentul European intenționează să împiedice președinția ungară a UE, avertizează ministrul Justiției

Parlamentul European

Parlamentul European intenționează să împiedice președinția ungară a UE, avertizează ministrul Justiției

„Săptămâna viitoare, PE va vota din nou o rezoluție împotriva Ungariei, menită să împiedice președinția ungară a UE în a doua jumătate a anului 2024”, a avertizat miercuri ministrul justiției, Judit Varga, într-o postare pe Facebook. Ungaria va prelua președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene peste un an.

„Decizia cu privire la cine va deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene a fost luată de Consiliu în unanimitate”, a reamintit ea.

Parlamentului European nu i-a fost atribuit niciun rol în acest proces”, a mai spus ea. Aceasta a mai adăugat că „dintre cei cărora li s-a atribuit efectiv vreun rol în acest proces, nimeni nu s-a gândit că Ungaria nu ar trebui să ocupe poziția care i se cuvine”. „Suntem în contact zilnic cu Secretariatul General al Consiliului, pregătindu-ne pentru această sarcină”, a adăugat ea.

Potrivit lui Varga, președinția UE este „o oportunitate excelentă nu numai pentru a face țara noastră și poziția sa mai bine cunoscute în statele membre ale UE, ci și pentru a modela viitorul Europei. În acest context, președinția ungară va avea trei priorități principale: demografia, competitivitatea și viitorul politicii de coeziune”, a reamintit ea.

Eurodeputații Fidesz au relatat că miercuri, comisiile pentru buget și control bugetar ale Parlamentului European au organizat o reuniune comună pentru a discuta despre procedura de condiționalitate bugetară în curs de desfășurare împotriva Ungariei, audiindu-l pe comisarul Johannes Hahn.

Cu șantajul politic din ce în ce mai mare care amenință cu reținerea fondurilor europene, scopul stângii este de a forța Ungaria să intre în război”, a declarat Johannes Hahn.

Eurodeputatul Fidesz Andor Deli și-a exprimat speranța că de data aceasta Comisia va rezista presiunii Parlamentului. El a subliniat că „dacă Comisia cedează, întregul proces va deveni o farsă, dovedind că procedura de condiționalitate nu are ca scop protejarea bugetului UE, ci mai degrabă legalizarea hărțuirii și șantajului politic asupra statelor membre într-un cadru procedural”.”

Registration

Aici iti poti reseta parola