Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Parlamentul European intenționează să împiedice președinția ungară a UE, avertizează ministrul Justiției
Articole online

Parlamentul European intenționează să împiedice președinția ungară a UE, avertizează ministrul Justiției

Parlamentul European

Parlamentul European continuă să exercite presiuni asupra Ungariei cu privire la bugetul UE, au avertizat ministrul justiției și eurodeputații Fidesz de la Bruxelles.

Parlamentul European intenționează să împiedice președinția ungară a UE, avertizează ministrul Justiției

„Săptămâna viitoare, PE va vota din nou o rezoluție împotriva Ungariei, menită să împiedice președinția ungară a UE în a doua jumătate a anului 2024”, a avertizat miercuri ministrul justiției, Judit Varga, într-o postare pe Facebook. Ungaria va prelua președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene peste un an.

„Decizia cu privire la cine va deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene a fost luată de Consiliu în unanimitate”, a reamintit ea.

Parlamentului European nu i-a fost atribuit niciun rol în acest proces”, a mai spus ea. Aceasta a mai adăugat că „dintre cei cărora li s-a atribuit efectiv vreun rol în acest proces, nimeni nu s-a gândit că Ungaria nu ar trebui să ocupe poziția care i se cuvine”. „Suntem în contact zilnic cu Secretariatul General al Consiliului, pregătindu-ne pentru această sarcină”, a adăugat ea.

Potrivit lui Varga, președinția UE este „o oportunitate excelentă nu numai pentru a face țara noastră și poziția sa mai bine cunoscute în statele membre ale UE, ci și pentru a modela viitorul Europei. În acest context, președinția ungară va avea trei priorități principale: demografia, competitivitatea și viitorul politicii de coeziune”, a reamintit ea.

Eurodeputații Fidesz au relatat că miercuri, comisiile pentru buget și control bugetar ale Parlamentului European au organizat o reuniune comună pentru a discuta despre procedura de condiționalitate bugetară în curs de desfășurare împotriva Ungariei, audiindu-l pe comisarul Johannes Hahn.

Cu șantajul politic din ce în ce mai mare care amenință cu reținerea fondurilor europene, scopul stângii este de a forța Ungaria să intre în război”, a declarat Johannes Hahn.

Eurodeputatul Fidesz Andor Deli și-a exprimat speranța că de data aceasta Comisia va rezista presiunii Parlamentului. El a subliniat că „dacă Comisia cedează, întregul proces va deveni o farsă, dovedind că procedura de condiționalitate nu are ca scop protejarea bugetului UE, ci mai degrabă legalizarea hărțuirii și șantajului politic asupra statelor membre într-un cadru procedural”.”

Registration

Aici iti poti reseta parola