Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Ungaria: Portretul unui judecător pro-fascist din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, afișat la Curtea Supremă
Articole online

Ungaria: Portretul unui judecător pro-fascist din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, afișat la Curtea Supremă

portret

Ungaria: Portretul unui judecător pro-fascist din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, afișat la Curtea Supremă

Portretul unui judecător de extremă-dreapta care a servit guvernul fascist ungar din timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost readus în liniște pe pereții celei mai înalte curți a țării, după cum menționează The Guardian

Un judecător de rang înalt a declarat pentru The Guardian că a fost îngrozit de decizia de a agăța portretul simpatizantului fascist Jenő Szemák în Curtea Supremă, spunând că acesta a trimis „un mesaj simbolic puternic în ceea ce privește climatul politic actual din Ungaria”.

Szemák a condus Kúria, instanța supremă a Ungariei, timp de mai puțin de șase luni în perioada 1944-45, după o lovitură de stat dată de partidul fascist violent antisemit „Arrow Cross”. În timpul acestei perioade întunecate, a fost foarte temut și a condus procese împotriva oponenților comuniști ai regimului și a maghiarilor obișnuiți. Szemák a fugit din Ungaria după război și s-a mutat în Dakota de Sud. Ulterior, a fost condamnat la moarte în contumacie, dar a murit în 1971 din cauze naturale.

Potrivit unui judecător de rang înalt din Kúria, care a dorit să-și păstreze anonimatul, fotografia lui Szemák a apărut la jumătatea anului 2021 în Curtea Supremă. Înainte de aceasta, în secvența de portrete ale foștilor șefi ai Kúria rămăsese un cadru gol timp de aproape 10 ani – deși portretul său a fost expus pentru scurt timp în urmă cu mai mult de un deceniu.

În interiorul ramei goale, era precizat: „În interiorul ramei goale, o legendă spunea „Portretul lui Jenő Szemák, fostul șef al Kúria, nu va fi afișat din cauza rolului său în vremuri tulburi”.

Noul portret este, de asemenea, însoțit de o notă.

„Jenő Szemák a acceptat fără constrângere numirea anticonstituțională a guvernului Crucea Săgeată”, se arată în aceasta.

Textul notează, de asemenea, că Szemák s-a folosit de amenințări pentru a asigura relocarea Kúria în orașul Sopron din vestul Ungariei.

Un avocat din Budapesta, Sándor Ésik, a declarat pentru The Guardian:

„Cred că rama goală a fost o soluție bună. A arătat că ceea ce a făcut [Szemák] nu a fost acceptabil sub nicio formă. A fost un simbol că judecătorii de astăzi nu vor să fie asociați cu el”.

fascism Curtea Supremă ungară

Evenimentul a venit după ce a avut loc o schimbare la vârful Curții Supreme

Potrivit unor surse judiciare, poza lui Szemák a apărut la câteva luni după ce András Zs Varga, un loialist pro-guvernamental, a preluat conducerea Curții Supreme. Varga a fost numit șef al Kúria în ciuda opoziției judecătorilor privind lipsa sa de experiență și a unor preocupări mai largi privind independența politică a sistemului judiciar.

Fost procuror adjunct, care nu a fost niciodată judecător obișnuit, Varga și-a asigurat mandatul de nouă ani după ce parlamentul, dominat de partidul de dreapta Fidesz al lui Viktor Orbán, a schimbat regulile care reglementează alegerea pentru instanță.

Istoricul maghiar Krisztián Ungváry s-a întrebat de ce a fost expus portretul lui Szemák. El a declarat că este important să nu se nege trecutul, ci să îl punem într-un context clar.

„Dacă cineva afișează această imagine fără a clarifica faptul că această persoană a ajuns la putere în cadrul unui guvern uzurpator, nu al unuia legitim [acest lucru poate fi problematic]”, a spus Ungváry. „Întrebarea nu este dacă Jenő Szemák era șeful Kuria la acea vreme, ci dacă numele său poate fi folosit ca persoană numită legitim în stat”, a spus el, subliniind că guvernul Crucea Săgeții nu era legitim.

„Dar dacă este așa, ce rost mai are să expunem această fotografie? Care este mesajul aici?” a adăugat Ungváry.

Partidul ultranaționalist și violent antisemit Crucea Săgeții a guvernat Ungaria din octombrie 1944 până în aprilie 1945, declanșând un regim de teroare asupra populației evreiești din Budapesta, care până atunci reușise să evite cea mai letală persecuție nazistă.

În această perioadă, Crucea Săgeții a ucis 10-15.000 de civili evrei și romi și a deportat alte zeci de mii de persoane în lagăre de concentrare. Aproape 80.000 de evrei au fost expulzați din Ungaria într-un marș al morții spre Austria. Mulți au murit pe drum.

Răspunzând la întrebările adresate de The Guardian, Kúria a declarat că portretul reflectă faptul istoric că Szemák a condus Kúria, în timp ce legenda oferă o evaluare a perioadei în care a fost în funcție. Rama goală a fost doar o „soluție temporară”, a declarat Kúria, subliniind faptul că portretul său a mai fost expus în instanță.

Aceasta a adăugat:

„Credem că trecutul nu poate fi șters, ci trebuie procesat și, prin urmare, imaginea doctorului Jenő Szemák nu poate fi eliminată de pe lista președinților Kúria. Evenimentele și faptele trebuie să fie confruntate – și interpretate într-un context istoric.”

ramă

Registration

Aici iti poti reseta parola