Evenimentul Istoric > Articole online > Franco va fi exhumat. Curtea Supremă spaniolă a luat decizia
Articole online

Franco va fi exhumat. Curtea Supremă spaniolă a luat decizia

Spania vrea să încheie capitolul moştenirii franchiste. Noul preşedinte al Guvernului spaniol a dorit exhumarea rămăşiţelor lui Franco din mausoleul simbol al franchismului, şi transformarea acestuia în memorial al victimelor fascismului.

Premierul Pedro Sanchez nu a stat prea mult pe gânduri după ce a preluat funcţia. La 18 iunie a propus ca mausoleul „Valle de los Caidos” (Valea celor Căzuţi), simbol al franchismului, să fie transformat în memorial al victimelor fascismului. El a fost cel care a solicitat ca rămăşiţele pământeşti ale lui Franco să fie exhumate din mausoleu şi restituite familiei.

Curtea Supremă spaniolă a respins marţi recursul descendenţilor lui Franco şi a decis în favoarea exhumării rămăşiţelor dictatorului din mausoleul din apropiere de Madrid, unde a fost înmormântat în anul 1975, verdict care ar putea pune capăt deceniilor de controverse pe tema locului unde ar trebui să fie acest mormânt.

Decizia a fost salutată de guvernul socialist condus de Sanchez drept o ”victorie a democraţiei”, iar acesta va putea acum să-şi pună în practică planul de mutare a rămăşiţelor fostului dictator de la mausoleul din ”Valea celor căzuţi” la cimitirul familial Mingorrubio El Pardo, situat în apropiere de Madrid.

Francisco Franco a murit în noiembrie 1975.

Franco a condus Spania de la victoria sa în războiul civil dintre anii 1936 şi 1939 şi până când a murit, în anul 1975. Socialiştii spanioli încearcă de mult timp să transforme complexul din Valea celor Căzuţi într-un monument dedicat victimelor războiului civil declanşat de Franco şi soldat cu circa o jumătate de milion de morţi.

Circa 34.000 de victime ale acelui război sunt îngropate acolo, inclusiv mulţi luptători ai taberei republicane, care a pierdut războiul.

Registration

Aici iti poti reseta parola