Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 24 septembrie 1789: Este înființată prima Curte Supremă
Articole online

24 septembrie 1789: Este înființată prima Curte Supremă

Curtea Supremă

24 septembrie 1789: Este înființată prima Curte Supremă

În acea zi, președintele Washington l-a desemnat pe John Jay să prezideze în calitate de președinte al Curții, iar John Rutledge, William Cushing, John Blair, Robert Harrison și James Wilson să fie judecători asociați. La 26 septembrie, toate cele șase numiri au fost confirmate de Senatul SUA.

Curtea Supremă a Statelor Unite a fost înființată prin articolul 3 din Constituția SUA. Constituția a acordat Curții Supreme jurisdicția finală asupra tuturor legilor, în special asupra celor în care constituționalitatea acestora era în discuție. Înalta Curte a fost desemnată, de asemenea, să supravegheze cauzele privind tratatele Statelor Unite, diplomații străini, practica amiralității și jurisdicția maritimă. La 1 februarie 1790, prima ședință a Curții Supreme a Statelor Unite a avut loc în clădirea Royal Exchange din New York City.

Curtea Supremă a Statelor Unite a devenit cel mai important organism judiciar din lume din punctul de vedere al locului central pe care îl ocupă în ordinea politică americană. Conform Constituției, mărimea curții este stabilită de Congres, iar numărul de judecători a variat pe parcursul secolului al XIX-lea, înainte de a se stabiliza în 1869 la nouă. Totuși, acest număr poate fi modificat în orice moment de către Congres. În perioadele de criză constituțională, cea mai înaltă instanță a națiunii a jucat întotdeauna un rol definitiv în rezolvarea, în bine sau în rău, a marilor probleme ale vremii.

Registration

Aici iti poti reseta parola