Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > De la Troțki la Brexit și până la omul de atac al lui Orbán: Persoana care conduce lupta Ungariei împotriva UE
Articole online

De la Troțki la Brexit și până la omul de atac al lui Orbán: Persoana care conduce lupta Ungariei împotriva UE

Ungaria

De la Troțki la Brexit și până la omul de atac al lui Orbán: Persoana care conduce lupta Ungariei împotriva UE

Omul lui Viktor Orbán la Bruxelles este un fost troțkist care și-a făcut un nume în susținerea cauzelor de stânga.

În anii 1980, Frank Furedi a fost unul dintre cei mai înrăiți comuniști din Marea Britanie. În 2016, el susținea Brexit-ul și fulmina împotriva așa-numitei culturi de anulare. Astăzi, el promovează agenda populistă de dreapta a liderului ungar în inima politicii europene.

Furedi – născut la Budapesta, dar stabilit cea mai mare parte a vieții sale în Anglia – conduce filiala din Bruxelles a colegiului Mathias Corvinus Collegium (MCC), susținut de guvernul ungar. Misiunea sa? Să provoace o presiune asupra instituțiilor UE, cu care Budapesta a intrat adesea în conflict în ceea ce privește statul de drept.

De la lansarea sa în noiembrie anul trecut, MCC Bruxelles a organizat evenimente și a publicat rapoarte pe teme care variază de la reglementarea UE în domeniul tehnologiei la predarea istoriei și războiul din Ucraina. Tonul general este exact la ceea ce te-ai aștepta de la un colegiu legat de Orbán: implicația UE în conflictul ucrainean dezvăluie deficitul său democratic.

„Încerc să proiectez o înțelegere a culturii europene alternativă la curentul principal al UE”, a declarat Furedi, fost profesor de sociologie la Universitatea din Kent, pentru POLITICO în sediul MCC Bruxelles, un spațiu de birouri cu servicii în centrul orașului. El a obținut postul după o întâlnire întâmplătoare cu Balázs Orbán – directorul politic al premierului ungar (cei doi nu sunt rude) și președintele MCC – în Trafalgar Square din Londra.

Furedi a acceptat. Scopul său era să contracareze ceea ce el considera a fi o vorbire de rău nedreaptă din partea Europei. „Ungaria era prezentată ca fiind un loc autoritar și fascist, ceea ce mi s-a părut a fi o mare porcărie”, a spus el. Un alt motiv pentru care a acceptat postul? Lui Furedi îi plac bătăile bune. „Este o șansă de a riposta în războaiele culturale”, a spus el.

Pentru a câștiga aceste războaie, Furedi a adus la Bruxelles un pluton de acoliți care provin dintr-o viață de activism în Marea Britanie.

Majoritatea au fost angajați sau contribuabili la organizațiile pe care Furedi le-a construit din molozul Partidului Comunist Revoluționar (RCP), un grupl troțkist pe care l-a lansat în 1978.

PCR avea puțini membri, dar avea o reputație de susținător al cauzelor radicale de atunci (unificarea Irlandei, antirasismul, drepturile homosexualilor) și de agitator general. Meseria sa era de a denunța Partidul Laburist britanic ca fiind detașat de clasa muncitoare, adoptând în același timp o poziție împotriva intervenției statului. Miezul grupului a fost revista Living Marxism (mai târziu doar LM), pentru care Furedi a scris sub pseudonime precum Frank Richards și Linda Ryan.

RCP s-a dizolvat în 1997, iar trei ani mai târziu, LM a dat faliment după ce a pierdut un proces intentat de postul de televiziune ITN, pe care revista îl acuzase că a falsificat reportajele despre războiul din Bosnia.

După aceea, Furedi și alți lideri RCP au creat noi case politice pentru aliații lor. Mulți membri ai partidului s-au mutat să lucreze pentru instituții susținute de Furedi, inclusiv pentru revista online libertariană Spiked și pentru grupul de reflecție Academy of Ideas. 

Acest lucru a determinat ziarul britanic de stânga The Guardian să catalogheze fostul peisaj al PCR – o adunătură de companii, organizații caritabile și inițiative care au manageri și acționari comuni – ca fiind o marionetă a cauzelor de dreapta și a marilor afaceri. Furedi respinge acest lucru ca fiind „o fantezie”. Cu toate acestea, veteranii PCR sunt cu siguranță influenți în cercurile conservatoare și eurosceptice: Fondatoarea Academiei de Idei, Claire Fox, a fost europarlamentar pentru Partidul Brexit al lui Nigel Farage. Munira Mirza, o obișnuită a LM, a lucrat ca șefă a politicii lui Boris Johnson în Downing Street.

Aproape toți angajații non-ungari ai MCC Bruxelles provin din acest grup. Academicienii invitați Bill Durodié și Ashley Frawley sunt autori prolifici pe Spiked și au vorbit la evenimentele Academiei de Idei, la fel ca și șeful departamentului de comunicare John (alias Jon) O’Brien. Fostul manager al Academiei de Idei, Jacob Reynolds, este în prezent șeful departamentului de politici al MCC Bruxelles.

Registration

Aici iti poti reseta parola