Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > SUA „atacă” Ungaria, cel mai pro-rus stat UE, amintindu-le liderilor săi că ar trebui să fie aliați cu Occidentul
Articole online

SUA „atacă” Ungaria, cel mai pro-rus stat UE, amintindu-le liderilor săi că ar trebui să fie aliați cu Occidentul

protest

SUA „atacă” Ungaria, cel mai pro-rus stat UE, amintindu-le liderilor săi că ar trebui să fie aliați cu Occidentul

Ambasada SUA la Budapesta a distribuit luni un video cu un test glumeț care permitea oamenilor să ghicească dacă declarațiile veneau de la președintele rus Vladimir Putin sau de la oficialii ungari.

Aceasta a scris alături de videoclip:

„În ultimele săptămâni, mai multe figuri guvernamentale maghiare de rang înalt și comentatori finanțați de guvern au făcut declarații dure antioccidentale și antiamericane. Ungaria și Statele Unite sunt aliați”.

„Pe măsură ce agresiunea rusă ne amenință pe toți, trebuie să rămânem împreună, nu să ne îndepărtăm”.

Întrebările au inclus una care spunea:

„Statele Unite au atacat Uniunea Europeană. Răspunsul nostru ar trebui să fie că ne vom pune mănușile și vom intra în război împotriva Americii”.

Telespectatorii au fost apoi rugați să ghicească dacă comentariul a venit de la editorul unui organ de presă care primește finanțare guvernamentală, sau de la Putin.

Comentariul a fost făcut de editor, a precizat ambasada.

Ungaria a fost membrul UE cel mai puțin critic la adresa Rusiei de când aceasta a invadat Ucraina în februarie

Liderul său de extremă-dreapta Viktor Orbán, care este un apropiat al fostului președinte american Donald Trump și al lui Tucker Carlson, a declarat că a condamnat invazia Rusiei, dar a fost criticat în mod repetat de Ucraina, SUA și UE pentru că nu a luat măsuri pentru a o susține.

În timp ce țările UE au sancționat în mod repetat Rusia, Orbán a denunțat această abordare.

El a declarat în septembrie că UE ar trebui să renunțe la sancțiunile sale, iar la începutul anului le-a acuzat pentru criza de aprovizionare cu energie a UE.

Orbán a fost mult timp un aliat al lui Putin și l-a numit pe președintele ucrainean Zelenski unul dintre „adversarii” săi atunci când a fost reales pentru un al patrulea mandat în aprilie, la două luni după începerea invaziei.

Testul ambasadei, care a pus șapte întrebări, a fost aparent inspirat de un chestionar similar pe care guvernul ungar îl oferă cetățenilor, a relatat BBC.

Pliantul conținea întrebări, aparent concepute pentru a demonstra sprijinul public pentru poziția antieuropeană a Ungariei, a notat BBC.

Una dintre întrebări era: „Facturile de utilități ale gospodăriilor din întreaga Europă au crescut la niveluri record. Ca răspuns la sancțiuni, Rusia amenință că va întrerupe livrările de gaze. Acest lucru pune în pericol aprovizionarea pentru încălzirea locuințelor și viabilitatea economiei europene”.

„Sunteți de acord cu sancțiunile privind aprovizionarea cu gaze naturale? Da sau Nu.”

Campania a implicat, de asemenea, un afiș guvernamental care descrie sancțiunile UE ca fiind bombe care cad asupra Ungariei.

Pe el scrie „Suntem pedepsiți de sancțiunile de la Bruxelles”, ceea ce a stârnit critici din partea Comisiei Europene.

Separat, Parlamentul UE a votat luna trecută pentru a declara că Ungaria nu mai este o democrație, reproșând țării eroziunea constantă a opoziției politice, a sistemului judiciar independent și a abordării libertății academice.

Registration

Aici iti poti reseta parola