Ungaria înfurie UE prin blocarea unui ajutor de 18 miliarde de euro pentru Ucraina
Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a criticat joi Ungaria pentru că a blocat un ajutor financiar de 18 miliarde de euro al UE pentru Ucraina, afirmând că Budapesta nu ar trebui să „joace poker” în încercarea de a pune presiune asupra Bruxelles-ului într-o dispută separată privind statul de drept.
Protestul lui Baerbock s-a făcut ecoul apelurilor mai multor diplomați UE care au acuzat guvernul premierului Viktor Orbán de șantaj.
Comisia Europeană a propus miercuri un pachet de sprijin în valoare de 18 miliarde de euro pentru a ajuta Ucraina să își mențină economia și serviciile publice pe linia de plutire pe parcursul anului viitor și să restabilească infrastructura critică distrusă de raidurile rusești cu rachete și drone kamikaze.
La o reuniune a ambasadorilor UE, tot miercuri, Ungaria a declarat că nu poate susține pachetul de ajutor. Acest lucru creează un obstacol potențial fatal, deoarece banii pentru Ucraina nu pot curge fără sprijinul tuturor celor 27 de țări ale UE, din cauza normelor bugetare care cer unanimitate.
Decizia Ungariei a creat frustrare la Bruxelles, Berlin și în alte capitale ale UE. Patru oficiali și diplomați UE au declarat pentru POLITICO că văd în blocarea de către Budapesta a ajutorului pentru Ucraina o tactică de șantaj pentru a crea presiuni în vederea eliberării a peste 13 miliarde de euro din fondurile UE pentru Ungaria, care ar putea fi suspendate luna viitoare dacă țara nu abordează suficient de mult timp preocupările de lungă durată privind regresul democratic.
„Sprijinul nostru financiar, umanitar [pentru Ucraina] în cadrul ajutorului de iarnă nu este o chestiune europeană normală în care oamenii joacă poker și negociază înainte și înapoi despre resursele financiare”, a declarat ministrul german de externe reporterilor, ca răspuns la o întrebare a POLITICO despre faptul că Ungaria încearcă să forțeze UE să facă concesii în disputa privind statul de drept.
„Ne aflăm într-o situație în care salvăm vieți tocmai cu sprijinul financiar din partea Europei”, a spus Baerbock, care a vorbit la o conferință de presă cu omologul său suedez Tobias Billström la Berlin.
„Vedem că cel puțin 30%, dacă nu 40%, din infrastructura civilă [din Ucraina] a fost distrusă”, a adăugat ea, susținând că pachetul de ajutor al UE trebuie aprobat rapid, deoarece „iarna este chiar după colț”.
Un purtător de cuvânt al Reprezentanței Permanente a Ungariei pe lângă UE nu a răspuns la o solicitare de comentarii
Marți, ministrul ungar de finanțe, Mihály Varga, a încercat să justifice opoziția Ungariei față de pachetul de ajutor al UE: „Ungaria este pregătită să sprijine Ucraina, dar nu dorim să contribuim la un nou împrumut care să fie preluat de UE”.
Ungaria se află sub o presiune financiară din ce în ce mai mare, deoarece UE amenință să suspende aproximativ 7,5 miliarde de euro din fondurile UE pentru această țară, în cadrul unui mecanism care leagă plățile bugetare de standardele privind statul de drept, în timp ce alte 5,8 miliarde de euro din fondurile de recuperare a coronavirusului sunt, de asemenea, în joc. Bruxelles-ul cere reforme anticorupție și judiciare pentru a debloca banii.
Joi seară, parlamentul german este așteptat să adopte o rezoluție care îndeamnă guvernul să examineze „temeinic” reformele Ungariei și să deblocheze banii doar dacă Budapesta poate dovedi că își ia în serios intențiile de reformă.
Este posibil ca această chestiune să ajungă la un punct culminant la o reuniune a miniștrilor europeni de finanțe, care va avea loc la 6 decembrie.