Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Un studiu arheologic al unui mormânt vechi de 2000 de ani indică rolul femeilor în luptele din Epoca Fierului în Europa de Vest
Articole online

Un studiu arheologic al unui mormânt vechi de 2000 de ani indică rolul femeilor în luptele din Epoca Fierului în Europa de Vest

războinică

Un studiu arheologic al unui mormânt vechi de 2000 de ani indică rolul femeilor în luptele din Epoca Fierului în Europa de Vest

Sabia și oglinda din Epoca Fierului găsite într-un mormânt vechi de 2.000 de ani pe insula Bryher, în insulele Scilly

O echipă internațională de oameni de știință a reanalizat înmormântarea preistorică, care i-a nedumerit pe arheologi de când a fost descoperită pe insula Bryher în 1999.

Mormântul este unic în Europa de Vest, deoarece conține atât o oglindă, cât și o sabie. Acest lucru este extrem de neobișnuit, deoarece săbiile se găseau de obicei la bărbați și oglinzile la femei în alte morminte din aceeași perioadă. Cu toate acestea, mormântul respectiv conținea ambele obiecte și rămășițele unei singure persoane.

Încercările de a stabili sexul prin metode tradiționale, precum analiza ADN, au eșuat din cauza dezintegrării oaselor. Dezbaterile au continuat ani de zile până la progresele științifice recente, în special dezvoltarea unei tehnici sofisticate de către oamenii de știință de la Universitatea California din Davis.

 

Rămășițele umane care au fost recuperate din mormântul de pe insula Bryher

Rolul femeilor în luptele din Epoca Fierului

Pe lângă faptul că arheologii au identificat informații suplimentare despre această persoană, cercetarea condusă de Historic England ar putea face lumină asupra rolului femeilor în Epoca Fierului din Marea Britanie, o perioadă în care violența între comunități era o realitate a vieții.

„Principala formă de război din urmă cu 2.000 de ani a fost reprezentată cel mai probabil de raiduri (atacuri surpriză) efectuate de un grup de războinici asupra așezărilor inamice.”

„Oglinda și armele găsite în mormânt sunt asociate cu războiul. În Epoca Fierului, oglinzile aveau o serie de utilizări practice și simbolice. Acestea puteau fi folosite pentru semnalizare, pentru a comunica și pentru a coordona atacurile. De asemenea, aveau funcții ritualice, fiind utilizate ca instrument de comunicare cu lumea supranaturală”, au declarat arheologii.

Dr. Sarah Stark, biolog specializat în studiul scheletelor umane a declarat:

„Descoperirile noastre oferă o oportunitate interesantă de a reinterpreta această înmormântare. Ele oferă dovezi ale participării femeilor în războaiele din Epoca Fierului în Scilly. Deși nu putem ști niciodată în totalitate despre simbolismul obiectelor găsite în mormânt, combinația dintre o sabie și o oglindă sugerează că această femeie avea un statut înalt în cadrul comunității sale și este posibil să fi jucat un rol de comandă în războiul local, organizând sau conducând raiduri asupra grupurilor rivale.”

Registration

Aici iti poti reseta parola