Descoperirea uimitoare a unei comori din Epoca Fierului scoasă la iveală în Anglesey, Țara Galilor
În plus, fiecare monedă cuprindea desene și materiale mistice complexe, oferind informații despre comerțul și valorile sociale din timpul Epocii Fierului în Marea Britanie.
Declarația Muzeului Țării Galilor care a raportat descoperirea tezaurului din Epoca Fierului a explicat că cele 15 monede bine conservate, cunoscute sub numele de stateri, au fost emise (bătute) între anii 60 î.Hr. și 20 î.Hr., în trei monetării diferite de pe teritoriul regiunii Lincolnshire.
„Aversul (capul) prezintă coroana și părul lui Apollo, în timp ce reversul prezintă un cal stilizat cu cap triunghiular, înconjurat de diverse simboluri”, se arată în comunicatul de presă care a anunțat descoperirea tezaurului din Epoca Fierului.
O imagine a insulei Anglesey din Țara Galilor, unde a fost descoperită comoara din Epoca Fierului
În comunicat se mai precizează că aceste tipuri de monede au fost foarte populare în Grecia Antică. Arheologii de la Gwynedd Archaeological Trust au asociat cele 15 monede cu tribul Corieltavi, care a dominat zona modernă East Midlands spre sfârșitul Epocii Fierului.
Prezentarea echipei care a identificat comoara
Lloyd Roberts, cel care a descoperit primele monede din tezaur, căuta comori de 14 ani, iar în declarație acesta a precizat că ” identificarea unui stater de aur a fost întotdeauna prioritară pe lista mea de dorințe”. Roberts a spus că „după ce am contactat Portable Antiquities Scheme, amândoi ne-am așezat la fața locului, am băut o cafea și ne-am imaginat cum era mediul înconjurător și viața oamenilor în urmă cu peste 2.000 de ani!”
Colegul de echipă al lui Robert, Tim Watson, autorul descoperirii a zece dintre monede, a declarat că deja scanase acest teren și nu găsise nimic interesant. Descriind descoperirea comorii din Epoca Fierului, Watson a explicat: „M-am grăbit acasă să îi arăt soției mele și amândoi am rămas înmărmuriți de această monedă, care nu semăna cu nimic din ce mai găsisem, păstrată în mod imaculat, cu imagini stilizate atât de neobișnuite”. Încântați, cuplul a investit într-un nou detector de metale. În săptămânile care au urmat, Watson a descoperit alte nouă monede din Epoca Fierului.
Museums Wales a declarat că descoperirea este „incredibil de rară”
„Acest lucru nu se datorează doar simbolurilor sau perioadei de timp în care au fost folosite monedele. În schimb, interesul pentru comoara din Epoca Fierului constă în faptul că, deși triburile din Epoca Fierului din regiune nu foloseau, în general, monedele altor culturi, aceste monede au fost bătute în Lincolnshire, Anglia.”
Muzeul a mai precizat că zona unde au fost identificate monedele a fost un „important centru religios” din secolul I î.Hr. până în secolul I d.Hr. Aceștia bănuiesc că monedele au fost depuse ca „ofrande pentru zei”, o idee care este susținută de reprezentările zeului Apollo.
După ce arheologii își vor finaliza analiza pieselor descoperite în Țara Galilor, acestea vor fi expuse în cele din urmă la muzeul și galeria Oriel Môn din Anglesey.