Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Un mormânt al vikingilor vechi de 1.100 de ani a fost descoperit în sudul Norvegiei de o familie care își renova casa
Articole online

Un mormânt al vikingilor vechi de 1.100 de ani a fost descoperit în sudul Norvegiei de o familie care își renova casa

Un mormânt al vikingilor vechi de 1.100 de ani a fost descoperit în sudul Norvegiei de o familie care își renova casa

„Nu aveam de gând să sap foarte mult, doar puțin în spatele casei, pentru a obține ceva mai mult spațiu între casă și teren”, a declarat Oddbjørn Holum Heiland pentru Science Norway.

În timp ce Heiland a îndepărtat primele straturi de iarbă și pământ vegetal, a dat peste o piatră ciudată, alungită, fără a-i da însă prea mare importanță. Următorul strat de pământ a scos la iveală ceva și mai ciudat: o bucată de fier care semăna izbitor de mult cu o lamă.

„M-am uitat la ea și m-am gândit că seamănă foarte mult cu o lamă de sabie”, a spus Heiland. „Apoi, când am eliberat conținutul găleții, mânerul sabiei a căzut”.

După ce a reexaminat piatra alungită, Heiland și-a dat seama că era de fapt o piatră funerară. În urma unor căutări rapide pe Google, Heiland a găsit imagini ale unei săbii aproape identice din epoca vikingă, descoperită într-o altă parte a țării.

„Atunci mi-am dat seama că trebuie să fie o chestie legată de vikingi„, a spus Heiland.

În acel moment, Heiland s-a oprit din săpat, a pus relicvele deoparte în siguranță și a sunat autoritățile

O zi mai târziu, arheologul regiunii, Joakim Wintervoll și Jo-Simon Frøshaug Stokke de la Muzeul de Istorie Culturală din Oslo s-au deplasat pe proprietatea lui Heiland pentru a examina descoperirea.

„Mi-am eliberat imediat programul și am dat câteva telefoane pentru a afla ce era de făcut”, a declarat Wintervoll. „Jo-Simon și cu mine am mers acolo pentru a arunca o privire și a fost destul de clar că este vorba despre un mormânt. Este o descoperire foarte rară, foarte interesantă”.

Vorbind cu Live Science, Wintervoll a explicat că arheologii au identificat data înmormântării ca fiind la sfârșitul anilor 800 sau începutul anilor 900 d.Hr. „Avem o bună evidență a modului în care „moda” în ceea ce privește formele mânerelor de sabie s-a dezvoltat în Norvegia, de la vârstele timpurii până la epocile mai moderne”, a spus el. „Comparând-o cu alte mânere de sabie cunoscute, credem că acest obiect datează de la sfârșitul secolului al IX-lea și până în secolul al X-lea.”

Alături de sabie, arheologii au descoperit o lance, mărgele de sticlă, o cataramă de centură aurită și o broșă din bronz. Cercetătorii cred că artefactele au aparținut probabil unui războinic viking, deși la fața locului nu au fost descoperite rămășițe umane sau animale.

„Este foarte greu să descoperi morminte cu arme din epoca vikingă, iar acest mormânt este mult mai bogat decât cele cu care suntem obișnuiți.”

Mânerul ruginit al sabiei vikinge descoperite pe proprietatea lui Heiland

Mânerul ruginit al sabiei vikinge descoperite pe proprietatea lui Heiland

În mod surprinzător, în timp ce pe proprietatea lui Heiland nu mai fuseseră găsite alte artefacte vikinge, o descoperire similară a avut loc la o fermă din apropiere în anii ’30, unde arheologii au descoperit o sabie, o suliță, mărgele de sticlă și un frâu de cal.

Wintervoll a declarat că este „un pic prea devreme” pentru a determina dacă aceste două situri au ceva în comun, dar „este interesant că sunt relativ apropiate și au obiecte aproape identice

„Din punct de vedere istoric, mormintele au servit în diferite scopuri, de obicei spirituale, dar în societatea vikingă, mormintele vizibile serveau ca o modalitate prin care urmașii puteau revendica proprietatea asupra terenurilor din jurul lor” , a explicat Stokke.

Registration

Aici iti poti reseta parola