Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Arheologii au descoperit un tezaur de monede aparținând unei temute legiuni romane 
Articole online

Arheologii au descoperit un tezaur de monede aparținând unei temute legiuni romane 

soldați

Arheologii au descoperit un tezaur de monede aparținând unei temute legiuni romane 

Se crede că ascunzătoarea a aparținut Legiunii X Fretensis, una dintre cele mai disciplinate și mai pricepute legiuni care au acționat vreodată în cadrul Imperiului Roman.

Potrivit doctorului Piotr Jaworski de la Universitatea din Varșovia, descoperirea a fost făcută în locul în care se afla fostul fort antic roman Apsaros. Monedele au fost identificate ca aparținând Legio X Fretensis prin intermediul semnelor imprimate pe ele.

În timp ce majoritatea monedelor provin din Antiohia și Iudeea, există una care datează din primul an al primului război iudeo-roman – mai bine cunoscut sub numele de Marea Revoltă Evreiască.

„A ajuns în mâinile romanilor, probabil după capturarea Masadei, împreună cu întregul tezaur evreiesc. Apoi le-au marcat cu semnele lor”, a declarat Jaworski într-o postare publicată pentru Science in Poland. „Acest exemplu arată principiul roman pecunia non olet, adică banii nu se scufundă. Lupta pentru Masada a fost foarte sângeroasă, iar apărătorii ei s-au sinucis în cele din urmă în grup”.

Legio X Fretensis – care se traduce prin „Legiunea a zecea a Strâmtorii” – a fost o legiune din cadrul armatei romane imperiale, fondată de Caesar Augustus. „X” făcea referire la Legiunea a X-a a lui Iulius Caesar, iar „Fretensis” se referea la faptul că legiunea păzea Strâmtoarea Messina.

Activă din 41 î.Hr. până în 410 d.Hr., Legiunea X Fretensis a fost organizată de Augustus pentru a pune capăt ocupației Siciliei de către Sextus Pompeius, deoarece afecta aprovizionarea cu cereale a Romei. Petrecându-și cea mai mare parte a timpului staționată în partea de est a Imperiului Roman, legiunea a participat la cele două campanii din Armenia ale lui Gnaeus Domitius Corbulo și la Marea Revoltă Evreiască menționată mai sus.

Prima dintre cele trei rebeliuni ale populației evreiești împotriva Imperiului, în cadrul acesteia din urmă, legiunea X Fretensis a lucrat alături de Legio XV Apollinaris, Legio V Macedonia și Legio XII Fulminata pentru a cuceri Ierusalimul. Al Doilea Templu a fost distrus în timpul asediului, iar Legiunea a X-a Fretensis a continuat să conducă asaltul asupra Herodiumului.

Cu fiecare angajament, cei de la X Fretensis și-au câștigat reputația de a fi soldați duri în luptă și foarte disciplinați. Semnul lor, un taur, era un simbol pentru ferocitatea și puterea lor.

Potrivit lui Jaworski, monedele provin probabil din tezaurul din Iudeea și au fost transportate de Legio X Fretensis în timp ce legionarii se îndreptau să ducă o campanie împotriva parților la începutul secolului al II-lea d.Hr.

monede

La acea vreme, regiunea se afla sub controlul lui Traian

Când conflictul s-a încheiat, Armenia și Mesopotamia au devenit parte a Imperiului Roman.

„Singurul moment din istoria războiului în care trupele acestei legiuni s-au putut afla în Apsaros a fost în iarna anului 114”, a explicat el. „Traian s-a întors în Siria pentru o vreme, dar a lăsat trupe în Armenia și în sudul Caucazului pentru a aștepta iarna acolo. O nouă ofensivă spre Mesopotamia a fost lansată în 115”.

În urma războiului, mii de soldați romani au fost staționați la Apsaros, care era situat în orașul antic Colchis, de-a lungul granițelor estice ale Imperiului. Acesta a rămas în picioare până la mijlocul secolului al III-lea. Astăzi, au rămas doar ruine.

Deoarece în oraș nu se băteau monede, legionarii trebuiau să le folosească pe ale lor. „Numărul lor nu ar trebui să fie o surpriză”, a explicat Jaworski. „Erau bancnote mici folosite zilnic pentru a cumpăra alimente sau servicii. O monedă de acest tip cumpăra intrarea la băi”.

Descoperirea a fost făcută ca parte a cercetărilor efectuate atât de Dr. Radosław Karasiewicz-Szczpiorski de la Centrul Polonez de Arheologie Mediteraneană al Universității din Varșovia, cât și de Prof. Shota Mamuladze de la Agenția de Conservare a Patrimoniului Cultural din Ajara, în Georgia.

Registration

Aici iti poti reseta parola