Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Un important general american i-a spus lui Trump că ideea sa de a organiza o mare paradă militară în Washington era „ceea ce fac dictatorii”
Articole online

Un important general american i-a spus lui Trump că ideea sa de a organiza o mare paradă militară în Washington era „ceea ce fac dictatorii”

donald trump

Un important general american i-a spus lui Trump că ideea sa de a organiza o mare paradă militară în Washington era „ceea ce fac dictatorii”

Donald Trump, după cum s-a relatat anterior, a elaborat ideea unei parade militare după ce a fost martor la o fastuoasă celebrare a Zilei Bastiliei la Paris în 2017. El a vrut să o completeze cu una a sa în timpul sărbătorii de 4 iulie.

Generalii și oficialii americani de top au fost mai puțin încântați de idee, potrivit unui fragment dintr-o carte în curs de apariție a jurnaliștilor Susan Glasser și Peter Baker, publicată luni de The New Yorker.

James Mattis, secretarul apărării al lui Trump la acea vreme, a spus că „mai degrabă ar înghiți acid”, iar alți oficiali au spus că ar costa milioane de dolari și ar deteriora drumurile.

La una dintre întâlnirile de la Casa Albă, când Trump și-a abordat ideea cu generalul de aviație Paul Selva, pe atunci al doilea general ca rang în calitate de vicepreședinte al Statului Major Întrunit, Selva a sugerat că ideea amintește de ceva ce se vede adesea în dictaturi.

Potrivit cărții, atunci când Trump l-a întrebat pe Selva ce părere are despre paradă, Selva a spus că a crescut în Portugalia, care „era o dictatură – iar paradele aveau rolul de a arăta oamenilor ce înseamnă puterea statului”.

„Iar în această țară, noi nu facem asta”, a spus Selva. „Nu este ceea ce suntem noi”.

Trump l-a întrebat apoi pe Selva dacă i-a plăcut sau nu ideea, la care acesta a răspuns: „Nu.” El a adăugat: „Este ceea ce fac dictatorii”.

SUA au organizat unele parade militare în Washington DC, cel mai recent în 1991, după victoria Americii în Războiul din Golf. După ce s-a confruntat cu împotriviri la planurile sale, Trump a organizat un eveniment „Salute to America” pe 4 iulie 2019, care a prezentat în mod proeminent un survol militar și câteva expoziții statice de vehicule militare, dar nu a avut tancuri pe străzi.

De-a lungul timpului petrecut la Casa Albă, Trump și-a exprimat adesea admirația pentru dictatori sau autoritari precum președintele rus Vladimir Putin și președintele chinez Xi Jinping – lideri care organizează anual parade militare masive. Politologii specializați în autoritarism au spus adesea că retorica lui Trump și lipsa de respect pentru normele democratice au încurajat astfel de lideri.

Fiona Hill, care a fost cel mai mare expert în Rusia în cadrul Consiliului de Securitate Națională în timpul administrației Trump, a declarat anul trecut, în comentarii pentru The Daily Beast, că Trump a avut un caz grav de „invidie față de autocrați”.

„De asemenea, îi plăceau foarte mult regii și reginele”, a adăugat Hill despre Trump.

Registration

Aici iti poti reseta parola