Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Elon Musk a fost numit „idiotul util” al lui Putin. Iată alte 4 personalități puternice care au urmat punctele de vedere ale Kremlinului
Articole online

Elon Musk a fost numit „idiotul util” al lui Putin. Iată alte 4 personalități puternice care au urmat punctele de vedere ale Kremlinului

Donald Trump, Vladimir Putin

Elon Musk a fost numit „idiotul util” al lui Putin. Iată alte 4 personalități puternice care au urmat punctele de vedere ale Kremlinului

Printre acestea se numără Elon Musk, CEO-ul Tesla și miliardarul care este cunoscut pentru că își împărtășește opiniile despre aproape orice subiect pe Twitter – pe care, în special, îl deține de săptămâna trecută.

Julia Ioffe de la Puck, jurnalistă și expertă în Rusia, a scris luna trecută că Musk „a acționat pur și simplu ca un mesager pentru Kremlin”.

„Musk, care se consideră un gânditor original și care nu se înclină în fața autorității, acționează ca un porumbel călător pentru un dictator care bombardează în mod intenționat civili”, a spus ea, adăugând că el „normalizează” mesajul lui Putin și „nu adaugă nimic al său, cu excepția imprimatului și legitimității sale la idei care nu sunt ale lui”.

„Și cum numim pe cineva care face asta?”, a continuat ea. „Un idiot util”.

Elon Musk

Pe 3 octombrie, Musk a postat pe Twitter un sondaj care sugera un plan de pace între Ucraina și Rusia. Acesta includea organizarea de alegeri în patru teritorii ucrainene pe care Rusia pretindea că le-a anexat, într-o mișcare care a fost larg criticată ca fiind ilegitimă și ilegală. De asemenea, a sugerat ca Crimeea, pe care Rusia o ocupă ilegal din 2014, să fie recunoscută ca parte a Rusiei, repetând o afirmație a lui Putin despre istoria peninsulei.

Planul presupunea, de asemenea, ca Ucraina să rămână neutră și să fie asigurată aprovizionarea cu apă a Crimeei.

Planul de pace al lui Musk a fost atât de specific în ceea ce privește drepturile de apă din sudul Ucrainei încât un analist important al Rusiei a spus că are amprentele Kremlinului pe el. Musk neagă că ar fi vorbit cu Putin.

Acel analist, Fiona Hill, un expert în afaceri externe privind Rusia care a lucrat la Casa Albă a lui Trump, a declarat că Musk „transmite un mesaj pentru Putin”.

Tweetul lui Musk a fost criticat pe scară largă, stârnind critici dure din partea oficialilor ucraineni, inclusiv a președintelui Volodimir Zelenski, care a sugerat că miliardarul îl susține pe Putin. Dar Musk a continuat să intervină în legătură cu războiul, inclusiv într-un tweet în care a subliniat importanța Crimeei pentru securitatea națională a Rusiei.

Potrivit unei relatări, Musk a vorbit cu Putin înainte de a împărtăși un sondaj pe Twitter cu condiții de pace favorabile Rusiei și l-a apărat ca fiind necesar pentru a preveni un război nuclear, pe care Putin și alți lideri ruși l-au amenințat în mod repetat în încercări aparente de a limita sprijinul pentru Ucraina.

Hill a declarat luna trecută pentru Politico că ea crede că Rusia se folosește de personalități influente precum Musk pentru a sugera idei pentru a pune capăt războiului care l-ar satisface pe Putin:

„Putin joacă orgoliile oamenilor mari, le dă sentimentul că pot juca un rol. Dar, în realitate, ei sunt doar transmițători direcți ai mesajelor lui Vladimir Putin”.

Musk nu a răspuns la solicitarea Insider de a comenta.

Donald Trump

Fostul președinte Donald Trump s-a lăudat adesea cu relația sa strânsă cu Putin, iar cei doi s-au întâlnit de mai multe ori în timpul președinției primului. Trump îl descrie adesea pe acesta în termeni măgulitori, ignorând rapoartele privind disidenții uciși, alegerile pline de fraude și interferențele electorale.

Acest lucru a rămas în mare parte la fel după ce Rusia a lansat invazia neprovocată a Ucrainei. În timp ce cea mai mare parte a lumii condamna atacul, Trump a lăudat justificarea lui Putin pentru invazie ca fiind „genială” și „inteligentă”.

Luna trecută, Trump a părut să ia vina pentru invazie de la Putin și să o plaseze pe conducerea SUA – exact acolo unde președintele rus spune că îi revine. Trump a încercat, de asemenea, să obțină puncte politice de pe urma invaziei lui Putin, susținând fără temei că aceasta nu ar fi avut loc dacă el ar fi fost încă președinte.

„De fapt, l-au tachinat, dacă te uiți cu adevărat la asta, țara noastră și așa-zisa noastră conducere l-au tachinat pe Putin”, a declarat Trump la rețeaua de dreapta Real America’s Voice. „L-aș asculta, aș spune, știți, aproape că îl forțează să intre în joc cu ceea ce spun ei. Retorica a fost atât de proastă”.

Putin a încercat să dea vina pentru invazia sa în Ucraina pe liderii occidentali și pe extinderea spre est a NATO, încadrând-o ca pe o operațiune defensivă menită să salveze poporul rus și modul lor de viață – iar comentariile lui Trump se încadrează direct în această narațiune. Într-adevăr, Putin a afirmat că Ucraina nu este o țară reală și a încercat să înlăture conducerea sa aleasă, încercând în același timp să arunce vina pe Occident.

De asemenea, Trump a promovat un acord de pace între Ucraina și Rusia după ce Putin a amenințat cu folosirea armelor nucleare, jucând în planurile lui Putin într-un mod pe care unii experți l-au descris ca fiind „periculos”.

Un purtător de cuvânt al lui Trump nu a fost disponibil imediat pentru comentarii.

Tucker Carlson

Tucker Carlson, gazda Fox News, a oferit frecvent o platformă uriașă punctelor de discuție ale lui Putin, împărtășindu-le în timpul emisiunii sale TV, una dintre cele mai vizionate emisiuni de știri prin cablu. În pragul invaziei, Carlson a dedicat un segment de 15 minute pentru a vorbi despre modul în care SUA nu ar trebui să le pese de conflictul dintre Rusia și Ucraina.

În conformitate cu mesajele Kremlinului, el a susținut că preocuparea față de conflict nu are legătură cu protejarea Ucrainei, ci pentru că democrații „vor ca voi să îl urâți pe Putin” și că NATO nu dorește ca Rusia să existe. El a susținut că NATO „singurul și unicul obiectiv este să rețină dezvoltarea Rusiei”.

Putin a denigrat mult timp NATO, o alianță occidentală de apărare colectivă menită să descurajeze agresiunea în Europa și care s-a extins pentru a împărți mai multe granițe cu Rusia. Invazia lui Putin a determinat Finlanda, care împarte o graniță imensă cu Rusia, să renunțe la poziția sa de lungă durată și să solicite aderarea la NATO.

Imediat după invazie, Carlson a recunoscut că Putin și Rusia sunt de vină, dar a continuat să le răspândească mesajele. Mother Jones a relatat în martie că o notă scursă de informații arăta că Kremlinul chiar a dat instrucțiuni presei de stat rusești să difuzeze clipuri din emisiunea lui Carlson „cât mai mult posibil”.

Carlson l-a apărat în diverse momente pe Putin și a minimalizat amenințarea reprezentată de Rusia, a repetat afirmații nefondate aprobate de Kremlin, potrivit cărora SUA s-ar afla în spatele sabotajului conductelor Nord Stream, și a afirmat în mod fals că SUA oferă ajutor Ucrainei doar ca „răzbunare pentru alegerile din 2016”.

Fox News nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Silvio Berlusconi

Silvio Berlusconi, fostul prim-ministru al Italiei, a fost, de asemenea, surprins recent repetând mesaje aprobate de Putin despre conflict, ceea ce a determinat conducerea propriului său partid să îi dea instrucțiuni să se retragă.

O înregistrare audio divulgată, obținută de publicația italiană LaPresse, îl arată pe Berlusconi spunând că a „reluat legătura” cu Putin, despre care a spus că i-a trimis o „scrisoare dulce” și 20 de sticle de vodcă de ziua sa de naștere în septembrie. Magnatul media și miliardarul în vârstă de 86 de ani a spus că i-a răspuns cu o „scrisoare dulce” și sticle de vin Lambrusco.

În alte comentarii scurse, Berlusconi a putut fi auzit reluând un alt subiect de discuție al Kremlinului, acuzându-l pe președintele ucrainean Zelenski că l-a forțat pe Putin să invadeze.

Berlusconi a mai fost acuzat în trecut de conivență cu companiile energetice rusești pentru a obține profituri importante. În 2010, mesajele divulgate de WikiLeaks arătau că oficiali ai Departamentului de Stat suspectau că Berlusconi „profită personal și generos” de pe urma unor înțelegeri secrete încheiate cu Putin, prin care i se promitea o mare parte din contractele energetice. Mesajele arătau că oficialii americani au cerut personalului ambasadei din Roma să caute informații legate de aceste acuzații.

Deși se știa că cei doi bărbați erau apropiați, aceasta a fost prima acuzație de legături financiare între Berlusconi și Putin.

Rapoartele privind comentariile recente ale lui Berlusconi au venit în contextul în care o coaliție de dreapta a preluat puterea în Italia, condusă de liderul de extremă dreapta Giorgia Meloni, care a fost fermă în ceea ce privește susținerea Ucrainei.

Gerhard Schröder

Gerhard Schröder, fostul cancelar al Germaniei, a fost, de asemenea, criticat din cauza legăturilor profunde pe care le-a creat cu Rusia și Putin.

La trei săptămâni după ce a părăsit funcția de președinte în 2005, Schröder a devenit șeful consiliului de acționari al companiei de gazoducte Nord Stream, care livrează gaze naturale rusești în Germania – și pe care o susținuse în timpul mandatului – în ciuda preocupărilor legate de un conflict de interese sau de abateri.

De atunci, el a câștigat aproape un milion de dolari pe an de la companii energetice controlate de Kremlin, atrăgând critici pentru promovarea energiei rusești în detrimentul Germaniei, care se bazează pe petrolul și gazele rusești, a relatat The New York Times. Schröder a fost unul dintre cei mai proeminenți susținători ai importului de energie rusească pentru a alimenta economia industrială a țării – un parteneriat anulat în urma invaziei brutale a lui Putin în Ucraina.

Schröder a fost criticat în august după ce a avut o întâlnire privată cu Putin în timpul unei călătorii la Moscova.

În interviurile acordate presei germane, el a declarat că nu are de ce să își ceară scuze și a spus că Occidentul ar trebui să recunoască în mod corespunzător „temerile reale ale Rusiei de a fi îngrădită” de țări antagoniste, relatează The Guardian. De asemenea, el a recomandat Ucrainei să rămână neutră și că ambele părți trebuie să ajungă la un compromis.

În prezent, el este investigat de social-democrații germani, partidul din care face parte din 1963, în legătură cu legăturile sale cu Rusia și Putin.

Registration

Aici iti poti reseta parola