Un evreu se reunește cu familia care i-a ascuns pe el și pe mama sa în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În efortul de a lua legătura cu descendenții lor, fiul lui Rossler, Lionel, a început o căutare pentru a-i găsi. Cu ajutorul altora, inclusiv al unui site de genealogie, a reușit să organizeze o întâlnire între cele două părți pentru prima dată după aproape 80 de ani.
David Rossler și mama sa s-au ascuns de germani
David Rossler și familia sa locuiau în Bruxelles, Belgia, când germanii au invadat țara în 1940. Au reușit să își evite persecutorii pentru o perioadă, dar, în cele din urmă, unchiul și bunicul său au fost duși la Auschwitz, și nu au mai fi văzuți niciodată. Tatăl său s-a ascuns separat și a murit de o boală cruntă în timpul războiului.
Rămași doar ei doi, Rossler și mama sa au fost găzduiți de o mănăstire catolică. Din păcate, perioada petrecută acolo a fost de scurtă durată, deoarece locația a fost atacată de germani. O maică i-a ajutat să scape și, probabil, i-a pus în legătură cu Georges Bourlet și familia sa.
Cei doi au locuit în secret în casa familiei Bourlet din Auderghem din primăvara anului 1944 până la eliberarea Bruxelles-ului în 1945. Rossler s-a înțeles bine cu cei patru copii și s-au distrat reciproc în timp ce el se ascundea.
Căutarea familiei lui Georges Bourlet
Când cel de-al Doilea Război Mondial s-a încheiat, mama lui David Rossler s-a recăsătorit. S-au mutat în Austria și au pierdut legătura cu Georges Bourlet și familia acestuia.
A avansat rapid câteva decenii și sănătatea lui Rossler era în declin. Conștient că timpul său ar putea fi limitat, el i-a exprimat fiului său, Lionel, că ultima sa dorință era să le mulțumească pentru acțiunile lor în timpul războiului. Lionel, în vârstă de 55 de ani, a luat asupra sa sarcina de a transforma visul bătrânului Rossler în realitate, lucrând ani de zile pentru a da de urma familiei Bourlet.
A lucrat la acest caz cu vigilență, mergând până la a pune anunțuri în ziare. Cu toate acestea, abia când a decis să încerce pe Facebook, în ianuarie 2022, a avut ceva noroc. Postarea a ajuns pe biroul lui Marie Cappart, managerul belgian al MyHeritage.com. Ea a făcut din situația lui Rossler o problemă proprie, căutând în zona generală în care fusese ascuns bărbatul, pentru a vedea dacă familia Bourlet mai locuia acolo.
După cum s-a dovedit, da. A durat două luni, dar Cappart a intrat în contact cu nepotul lui Georges Bourlet, Xavier Dedoncker, care, la rândul său, a luat legătura cu ceilalți patru nepoți, inclusiv cu cei care încă mai locuiau în casa în care Rossler și mama sa au fost ascunși.
David Rossler, center, with members of the Bourlet family. A Belgian genealogist recently helped the 83-year-old man reunite with the family that saved him and his mother during World War II.https://t.co/CVWQ3SLbH0 pic.twitter.com/5mXFt1v4lV
— Stephen Uzzell (@StephenUzzell2) May 24, 2022
O reuniune emoționantă
Familia știa că bunicul lor ascunsese evrei în casă, dar asta era tot ce știau. Lionel și Marie Cappart au aranjat ca David Rossler să se întoarcă la reședință și să se întâlnească cu descendenții lui Georges Bourlet, care au fost la fel de entuziasmați să îl întâlnească și să afle mai multe despre istoria familiei lor.
MyHeritage.com a înregistrat întâlnirea. Videoclipul îl arată pe un Rossler emoționat care privește casa pentru prima dată în aproape 80 de ani și care își amintește exact locul în care a stat pentru a asista la eliberarea Belgiei în 1945.
„Dacă l-aș avea pe domnul Bourlet în fața mea, aș vrea să-l strâng tare în brațe”, a spus Rossler. „Să-i mulțumesc cu toată viața mea, sunt în viață, am o familie de care sunt foarte, foarte, foarte, foarte mândru. Să-i spun că viața mea este posibilă datorită lui”.
David și Lionel Rossler speră ca Georges Bourlet să fie recunoscut postum cu titlu de „Drept între națiuni”, o onoare acordată celor care nu sunt de origine evreiască și care și-au riscat viața în timpul Holocaustului pentru a proteja evrei.