La un an de la retragerea haotică a lui Biden din Afganistan, SUA se confruntă cu o lume din ce în ce mai instabilă, cu un război în Europa și o China mai agresivă
Cu câteva săptămâni înainte, Biden își exprimase în mod public încrederea în capacitatea armatei afgane antrenate de SUA de a-i respinge pe talibani. În schimb, lumea a privit în direct la televizor cum talibanii – un grup militant islamist pe care SUA l-au alungat de la putere în urma invaziei din 2001 – au preluat controlul țării.
În timp ce Afganistanul pe care SUA și partenerii săi au muncit pentru a-l construi se prăbușea, zeci de oameni au luat cu asalt aeroportul din Kabul, căutând cu disperare să fugă din țară. Unii chiar au încercat să se agațe de avioanele militare americane în timp ce acestea decolau.
SUA au reușit să evacueze aproximativ 124.000 de persoane până la sfârșitul retragerii, la 30 august, dar mii de aliați afgani, oameni care au ajutat SUA în timpul războiului, au rămas în urmă. Sute de americani au fost și ei lăsați în urmă.
În mijlocul retragerii, un atac ISIS-K în apropierea aeroportului a ucis 13 membri ai serviciilor americane și 170 de afgani. Iar într-unul dintre ultimele sale acte din război, SUA au efectuat un atac cu dronă care a vizat din greșeală un sediu umanitar și a ucis 10 civili, inclusiv șapte copii.
Pandemoniul asemănător celui din Saigon din jurul retragerii a marcat un ultim capitol umilitor pentru SUA în Afganistan – și pentru președintele Joe Biden în special. La vremea respectivă, pașii greșiți ai SUA în Afganistan, o criză majoră de politică externă pentru administrație, au ridicat întrebări critice cu privire la conducerea SUA și la capacitatea acesteia de a face față provocărilor și amenințărilor globale presante.
În anul care a trecut de la retragerea haotică, lumea a devenit din ce în ce mai instabilă
Europa se află de aproximativ șase luni în primul său război major din ultimele decenii. China își afirmă din ce în ce mai mult influența pe tot globul, în timp ce pune presiune pe Taiwan. Între timp, Iranul și Coreea de Nord continuă să manifeste un comportament agresiv și ambiții nucleare.
Insider a discutat cu experți în politică externă și cu membri ai Congresului despre retragere, despre ce a însemnat aceasta pentru SUA și despre modul în care Biden a gestionat, în intervalul de timp scurs de atunci, gama complicată de provocări majore de pe scena mondială.
Deși Biden s-a confruntat cu critici puternice la Washington din cauza retragerii, cei cu care Insider a discutat i-au acordat președintelui credit pentru că a scos în sfârșit SUA din cel mai lung război din istoria sa. Aceștia au aplaudat, de asemenea, abordarea sa față de războiul din Ucraina de până acum. Acestea fiind spuse, Biden se confruntă în continuare cu un set complicat de provocări pe plan intern și internațional.
„Am fost acolo timp de 20 de ani. Alți președinți dinaintea lui au promis că vor pune capăt războiului, dar apoi el a făcut-o”, a declarat pentru Insider reprezentantul democrat Ro Khanna, o voce tot mai proeminentă în materie de politică externă în cadrul Comisiei pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanților.
Biden și-a apărat în repetate rânduri decizia de a retrage trupele din Afganistan și a încercat să devieze criticile susținând că ar fi fost problematică indiferent de situație. Deși există un adevăr în această afirmație, mulți din Washington au susținut că anumiți pași ar fi trebuit să fie luați mai devreme pentru a ajuta ca lucrurile să se desfășoare mai ușor.
Cariera președintelui a fost definită, în multe privințe, de concentrarea asupra politicii externe
El a fost președintele Comisiei pentru relații externe a Senatului pe când era senator și a jucat un rol central în modelarea abordării administrației Obama în ceea ce privește afacerile globale în calitate de vicepreședinte. Nivelul său de experiență în acest domeniu i-a determinat pe mulți să se întrebe cum de au mers atât de multe lucruri prost cu retragerea din Afganistan.
Acestea fiind spuse, abordarea lui Biden față de o serie de probleme în perioada care a trecut de atunci, în special față de Ucraina, a contrastat puternic cu retragerea din Afganistan. Dar, în privința alegerile viitoare, cifrele din sondaje ale președintelui rămân scăzute, iar succesul pe care l-a avut pe scena globală nu s-a tradus printr-o creștere a popularității.
Ratingul de aprobare al lui Biden a scăzut sub 50% pentru prima dată pe fondul retragerii. Khanna a declarat că optica retragerii „l-a afectat în sondaje”, dar a spus că acesta este motivul pentru care decizia de a merge mai departe cu retragerea forțelor americane a fost „curajoasă”.
Democratul californian a mai spus că el crede că experiența retragerii a modelat modul în care Biden s-a pregătit și a răspuns la crizele ulterioare, cum ar fi războiul din Ucraina, care a început la mai puțin de un an după ce ultimul soldat american a părăsit Afganistanul.