Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > SUA riscă un nou dezastru după Afganistan. Avertismentul unui fost șef al serviciilor secrete
Articole online

SUA riscă un nou dezastru după Afganistan. Avertismentul unui fost șef al serviciilor secrete

Saudiții nu mai înțeleg nimic din politica SUA

Statele Unite își pierd influența în Orientul Mijlociu, declară fostul șef al serviciilor secrete al Arabiei Saudite,
Prințul Turki bin Faisal Al Saud a declarat că decizia de a retrage trupele americane din Afganistan și Irak a provocat „confuzie strategică” și a pus în pericol influența SUA în Orientul Mijlociu.

Deși SUA au fost puterea dominantă în ultimele șapte decenii, îndoielile cu privire la rolul și angajamentul său de a proteja securitatea regională se acumulează, ceea ce duce la tulburări regionale strategice continue, iar acestea dau naștere unor noi conflicte și crize.

„Nicio regiune din lume nu se teme de pericolul acestei confuzii strategice mai mult decât regiunea Orientului Mijlociu”, a declarat prințul saudit site-ului de știri Middle East Eye de la Londra.

În iulie, președintele american Joe Biden a anunțat că toate trupele americane vor fi retrase din Afganistan până la 1 septembrie, ca parte a acordului pe care talibanii l-au semnat cu fostul președinte Donald Trump. Înainte ca termenul limită să poată fi atins, talibanii au lansat o campanie de amploare și au ocupat o mare parte din teritoriile afgane. Pe 15 august, luptătorii talibani au intrat în Kabul și au forțat guvernul fostului președinte afgan Ashraf Ghani să fugă. Filmările cu retragerea haotică a SUA din Afganistan au șocat lumea și au umilit SUA.

După preluarea puterii de către talibani, mai multe atacuri comise de filiala locală a grupării teroriste ISIS au zguduit Kabulul și alte părți ale țării. Atacul din august asupra Aeroportului Internațional Kabul Hamid Karzai, pe unde trupele americane părăseau țara în grabă, a ucis aproape 200 de afgani și 13 soldați americani. Biden s-a confruntat cu critici fără precedent din partea liderilor globali și a oponenților din SUA.

După victoria lui Biden asupra lui Trump la alegerile prezidențiale din 2020, noul lider a semnalat o schimbare a politicii din Orientul Mijlociu către China și Rusia. Operațiunea de retragere din Afganistan a fost însoțită de decizia de a retrage armata americană din Irak.

Dezastrul din Afganistan a pus arme americane în mâna teroriștilor

Prințul Turki bin Faisal Al Saud, care a fost la cârma informațiilor saudite de mai bine de 20 de ani, l-a criticat pe Biden pentru părăsirea Afganistanului, argumentând că retragerea ar putea duce la atacuri împotriva Arabiei Saudite.

„Nu știu ce cuvânt să folosesc, dacă incompetență, neglijență, management prost – totul a fost o combinație a acestor lucruri”, a spus el.

După retragere, diverse arme și echipamente fabricate în SUA au fost lăsate la dispoziția talibanilor, inclusiv vehicule confiscate de la forțele armate afgane. Fostul șef de informații saudit a spus că acest lucru a stârnit îngrijorări la Riad cu privire la echipamentele căzute în mâinile grupărilor teroriste, inclusiv al-Qaida.

„Acum, cu acest armament, pe care aliatul talibanilor, al-Qaida, poate pune mâna, va fi și mai îngrijorător”, a spus el, adăugând că grupul armat „a vizat regatul saudit”.

La începutul lunii februarie, Biden a oprit sprijinul Washingtonului pentru acțiunile militare în Yemenul devastat de război și a încetat să mai susțină coaliția condusă de Arabia Saudită care a intrat în război împotriva rebelilor Houthisponsorizați de Iran. De asemenea, SUA au înghețat toate vânzările de arme către regat.

„Statele Unite își abandonează responsabilitatea față de prieteni și aliați. Aceasta nu este o rețetă pentru pacea și securitatea regiunii”, spune Al Saud.

 

Ce urmează?

După 20 de ani de dominație și influență, SUA s-a confruntat în ultimul an cu o serie de probleme în Orientul Mijlociu. Casa Albă pierde controlul în Orientul Mijlociu. Între timp, îngrijorările oficialilor americani cu privire la prezența Chinei în regiune cresc .
Pierde America Orientul Mijlociu?

La începutul acestui an, liderii Comisiei de Relații Externe a Senatului SUA au adoptat o lege menită să sporească capacitatea țării de a contracara influența globală în expansiune a Chinei prin promovarea drepturilor omului, oferirea de asistență în materie de securitate și investiții în combaterea dezinformarii. Proiectul de măsură, Strategic Competition Act din 2021, oferă inițiative diplomatice și strategice pentru a contracara Beijingul, reflectând sentimentele dure față de China păe care le au atât democrații, cât și a republicanii din Congres. China s-a grăbit să condamne proiectul de lege, numindu-l un pretext pentru „intervenția în politica internă a Chinei”.

Al Saud susține că Orientul Mijlociu rămâne de o mare importanță strategică pentru comunitatea internațională și că „țările sale nu trebuie să fie puse în situația de a alege între marile puteri implicate în competiții strategice”, scrie Daily Sabah.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola