Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Ultima teorie despre dispariția dinozaurilor
Articole online

Ultima teorie despre dispariția dinozaurilor

„Rezultatele cercetării noastre au oferit o perspectivă nouă asupra științei pământului și a științei planetare”, a declarat autorul principal al studiului, Kentaro Terada, într-un comunicat. Studiul a fost publicat în revista științifică Nature Communications.

„Bombardarea cu meteoroizi a sistemului Pământ-Lună trebuie să fi provocat pagube catastrofale ecosferei terestre”, au adăugat cercetătorii în rezumatul studiului.

Cercetătorii au analizat 59 de cratere lunare folosind Camera Terrain de pe nava spațială Kaguya. Craterele care au fost analizate au avut diametre de cel puțin 12 mile.

Experții au remarcat, de asemenea, că cele 110 trilioane de kilograme de meteoroizi care au afectat Pământul și Luna au fost de „aproximativ 30–60 de ori mai mari decât impactul Chicxulub”.

Asteroidul, cunoscut sub numele de impactul de la Chicxulub, a ucis 75% din toată viața pe Pământ și a produs, de asemenea, un sistem hidrotermic masiv plin de magmă, potrivit unui studiu publicat recent.

Este posibil ca un asteroid pe o lungime de 62 de mile să fi fost „catastrofal”, au scris cercetătorii în studiu, însă umanitatea nu ar trebui să se înfricoșeze în legătură cu un asteroid de această dimensiune care ar putea lovi planeta în curând.

„Probabilitatea ca un asteroid de această dimensiune să lovească Pământul este estimată a fi o dată la 100 de milioane de ani”, se arată comunicatul citat de foxnews.com.

Pregătirile NASA

NASA se pregătește de ani de zile pentru apărarea planetară împotriva asteroizilor. Un sondaj recent a arătat că americanii preferă un program spațial care să se concentreze pe impactul potențial al asteroizilor decât trimiterea oamenilor înapoi pe Lună sau pe Marte.

În aprilie 2019, NASA a acordat un contract de 69 de milioane de dolari companiei SpaceX, compania de explorare spațială condusă de Elon Musk, pentru a o ajuta la devierea asteroizilor prin misiunea DART.

NASA și-a extins recent protocoalele de apărare planetară, inclusiv un nou plan îndrăzneț de protejare a Pământului. În iunie 2018, a dezvăluit un plan de 20 de pagini care detaliază pașii pe care SUA ar trebui să-i facă pentru a fi mai bine pregătiți pentru Obiectele Apropiate (NEO), cum ar fi asteroizii și cometele care se află la 30 de milioane de mile de planetă.

NEO „potențial periculoase”  sunt definite ca obiecte spațiale care se încadrează în 0.05 unități astronomice și măsoară mai mult de 460 de metri în diametru, conform NASA.

Potrivit unui raport din anul 2018 realizat de Planetary.org, există mai mult de 18.000 de NEO.

Citește și A fost descoperit primul Rege al dinozaurilor

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola