Evenimentul Istoric > Articole online > A fost descoperit primul Rege al Dinozaurilor
Articole online

A fost descoperit primul Rege al Dinozaurilor

Însă T-Rex pare să-și fi pierdut coroana. Oamenii de știință din Utah au asamblat oase aflate în mai multe muzee din întreaga lume și au descoperit astfel o specie nouă de dinozaur. Aceasta este înrudită cu T-Rex, dar a trăit înaintea sa.

Habitatul său se întindea în toată America de Nord. Echipa care a studiat oasele a botezat noua specie Allosaurus Jimmadseni (foto), după numele regretatului paleontolog Jim Madsen, originar din Utah.

Rezultatele cercetărilor lor au fost publicate în prestigioasa revistă științifică online Peer J.

Nou-descoperitul dinouzaur cântărea circa două tone, atingea zece metri în lungime, mergea în cele două picioare posterioare care aveau câte trei degete, deținea un arsenal de 80 de dinți dispuși în formă de fierăstrău, pentru a-și captura și sfâșia prada și gheare încovoiate care îl ajutau la vânătoare

Paleontologii au avut timp de ani de zile dispute privind exemplarele care se încadrează în categoria Allosaurus, ce îi grupează pe dinozaurii ce stăteau în două labe, aveau corpurile masive și erau carnivori.

Acum, Allosaurus Jimmasdeni a fost declarat cel mai vechi din această familie, care a trăit în urmă cu 145-200 de milioane de ani, cu mult înainte de T-Rex.

Pentru a fi siguri că au descoperit cu adevărat o specie nouă, savanții au analizat peste 20.000 de oase de Allosaurus, adunate din toată lumea.

Printre ele s-a aflat și unul foarte faimos, poreclit „Big Al”, aflat la Museum of the Rockies, în Montana. Numiți inițial Allosaurus Fragilis, „Big Al” și un al doilea exemplar, numit „Big Al Two”, au fost rebotezați acum Allosaurus Jimmadseni.

„Toată lumea cunoaște Allosaurul, sau crede că-l cunoaște”, spune Steve Brusatte, paleontolog la Universitatea din Edinburgh, citat de Vintage News. „Însă iată-ne, la 150 de ani de la dezgroparea primelor oase de Allosaur, după zeci și zeci de schelete strânse, că descoperim că există o nouă specie… Mai sunt mulți dinozauri de descoperit.”

Mulși paleontologi considerau că există peste zece specii aparținând categoriei Allosaurus, însă noul studiu nu distinge decât două: Jimmadseni și încă una, apărută cu circa cinci milioane de ani mai târziu, numită A. Fragilis, de asemenea un prădător foarte puternic și abil.

Autorii studiului sunt Mark Loewen, paleontolog la Muzeul de Istoria Naturii din Utah, și Daniel Chure, paleontolog la Dinosaur National Monument, de asemenea din Utah.

Descoperirea lor încununează treizeci de ani de cercetări asupra genului Allosaurus.

Echipa de cercetători a așezat oasele în două exemplare aproape complete, expuse acum la Muzeul de Științele Naturii din Utah.

Într-o comunicare de presă, Loewen a explicat că A. Jimmadseni a dispărut, în termeni evoluționiști, deoarece craniul său avea o slăbiciune care îl făcea vulnerabil.

Când a apărut A. Fragilis, acesta era mult mai bine dotat și capabil să-l scoată din scenă pe strămoșul său, iar A. Jimmadseni a dispărut.

Registration

Aici iti poti reseta parola