Această fotografie din 2013 arată un crater de impact gigantic în formă de ochi în deșertul Sahara, care este înconjurat de dune de nisip migratoare, ajutând cercetătorii să urmărească cât de departe se pot deplasa aceste dune în timp.
Fotografie impresionantă din spațiu
Această fotografie impresionantă realizată de astronaut prezintă un crater de impact „cu ochi” în deșertul Sahara. Structura de tip oculus este înconjurată de dune de nisip migratoare, capabile să se deplaseze mai mult de 30 de metri în fiecare an.
Structura Aorounga este un crater de impact lat de 12,6 kilometri situat în sud-estul Saharei, în nordul Ciadului. Craterul este alcătuit din două inele care dau structurii aspectul său de ochi: Un inel interior cu un deal central, sau structură de ridicare, care arată ca o pupilă; și un inel exterior care arată ca o pleoapă. Inelele se ridică la aproximativ 100 m deasupra solului înconjurător, dar au fost puternic erodate de-a lungul timpului – la fel ca alte cratere de impact antice – și probabil că inițial erau chiar mai înalte și mai late.
Experții cred că structura s-a format în urmă cu aproximativ 345 de milioane de ani și a fost probabil creată de un meteorit cu diametrul de aproximativ 600 m, conform estimărilor Institutului Lunar și Planetar. Un impactor de această dimensiune, cunoscut sub numele de asteroid „distrugător de orașe”, ar fi provocat pagube pe scară largă în nordul Africii și ar fi putut chiar declanșa efecte climatice la scară globală, potrivit Live Science.
Structura are, de asemenea, mai multe linii întunecate care traversează ambele inele
Aceste linii sunt secțiuni ale unor creste masive, cunoscute sub numele de yardangs, potrivit U.S. Geological Survey. Aceste creste, care pot ajunge până la 30 m deasupra nivelului solului, se întind de-a lungul zonelor înconjurătoare pe zeci de kilometri, după cum puteți vedea în imaginile astronauților din 2016 de mai jos.
Un grup de cinci dune de nisip barchan, sau „cu coarne”, poate fi văzut într-o versiune mărită a fotografiei din 2013. În timp, aceste grămezi de nisip în formă de vârf de săgeată sunt împinse de vânt prin deșert și se deplasează în direcția opusă în care sunt îndreptate „coarnele” lor, potrivit Observatorului Pământului de la NASA.
Comparând locația lor din această imagine cu imagini din satelit ale aceleiași zone de la sfârșitul anului 2003, cercetătorii au reușit să afle exact cât de mult s-au deplasat în doar nouă ani. De la stânga la dreapta, cele cinci dune – etichetate 1, 2, 3, 4 și 5 – s-au deplasat cu 316 m, 275 m, 405 m, 318 m și respectiv 381 m.
Cele mai mari migratoare, 3 și 5, sunt, de asemenea, cele mai mici dune
Aceasta este în concordanță cu ceea ce știm despre modul în care aceste dune se mișcă, potrivit Observatorului Pământului. Dunele mai mici decât acestea pot fi distruse în decurs de un deceniu.
Se știe de mult timp că dunele Barchan migrează prin Sahara. Cu toate acestea, oamenii de știință abia acum încep să afle exact cât de departe se pot deplasa, urmărindu-le mișcările cu ajutorul imaginilor din satelit. Cercetătorii speră ca aceste progrese să poată fi utilizate pentru a prognoza mișcările nisipului, ceea ce ar putea contribui la atenuarea problemelor cauzate de dunele care blochează drumurile și sufocă terenurile agricole.
Imaginile radar ale structurii Aorounga luate din spațiu la sfârșitul anilor 1990 au dezvăluit, de asemenea, că inelele în formă de ochi ar putea face parte dintr-un „lanț de cratere”. Cel puțin alte două cratere mai mici au fost identificate de o parte și de alta a structurii, sugerând că părți mai mici ale meteoritului Aorounga s-au desprins din asteroidul care a căzut și au lovit zonele din jur, potrivit The Planetary Society.