Acordul de pace pro-Rusia al lui Elon Musk este „clasic Putin” și există un indiciu al rolului liderului rus, susține Fiona Hill
Eforturile recente ale lui Elon Musk de a intermedia un acord de pace între Rusia și Ucraina au fost aproape sigur opera lui Vladimir Putin, potrivit expertului de top în Rusia, Fiona Hill.
„Putin se joacă cu orgoliile oamenilor mari – le dă sentimentul că pot juca un rol. Dar, în realitate, ei sunt doar transmițători direcți ai mesajelor lui Vladimir Putin”, a declarat Hill pentru Politico săptămâna aceasta, observând că miliardarul Tesla și-a dat mâna într-o demonstrație evidentă a influenței lui Putin.
Ian Bremmer, un analist politic, a raportat ulterior că Musk a vorbit în privat cu Putin înainte de a-și redacta propunerea – o acuzație pe care Musk a negat-o.
Prima incursiune a fondatorului SpaceX în război a avut loc la începutul acestui an, când a început să doneze Ucrainei terminale de internet prin satelit Starlink, oferind o sursă cheie de comunicare pentru forțele țării în mijlocul luptei.
Însă, în ultimele săptămâni, Musk a lăsat să se înțeleagă că are o înclinație față de Rusia
Deși tweet-urile sale din 3 octombrie au fost cele care au stârnit rumoare în întreaga lume, Musk a evocat public dorințele lui Putin chiar mai devreme.
Hill a citat apariția lui Musk din septembrie la o conferință la Aspen, în timpul căreia a sugerat o cale similară de ieșire din război, încurajând Ucraina să „caute pacea” permițând Crimeei – un teritoriu pe care Rusia l-a anexat de la Ucraina în 2014 – să fie recunoscută ca fiind rusă.
De asemenea, Musk le-ar fi spus participanților că regiunile Kherson și Zaporojie din Ucraina ar trebui să fie puse la bătaie. Rusia a anexat patru teritorii ucrainene ocupate doar câteva zile mai târziu, inclusiv cele două menționate de Musk.
Înainte de anexare, Musk a susținut în cadrul conferinței că Kherson și Zaporojie ar trebui să rămână la negociere pentru a asigura aprovizionarea cu apă a Crimeei. Hill a explicat în interviul de luni cu Politico că cele două teritorii controlează, în esență, toate rezervele de apă în Crimeea, o peninsulă uscată și lipsită de râuri.
„Este puțin probabil ca Elon Musk să știe el însuși despre acest lucru. Referirea la apă este atât de specifică încât este clar că acesta este un mesaj din partea lui Putin”, a declarat ea pentru publicație.
Apariția bruscă a lui Musk ca un jucător aparent în afacerile externe poate părea curioasă, dar este de fapt un „joc clasic al lui Putin”, a spus Hill.
„Putin face acest lucru frecvent”, a declarat ea pentru Politico. „El folosește oameni proeminenți ca intermediari pentru a simți mediul politic general, pentru a testa practic modul în care oamenii vor reacționa la idei”.
Este demn de remarcat faptul că cel mai recent intermediar al lui Putin este Elon Musk – un miliardar american din domeniul tehnologiei – mai ales având în vedere venerația pe care Musk o are în întreaga Rusie.
„Elon Musk are o influență enormă, precum și o proeminență incredibilă”, a declarat Hill.
Musk nu a răspuns imediat la solicitarea Insider de a comenta
Dar bărbații puternici cu orgolii mari sunt exact genul de pioni pe care Putin are experiență în manipularea lor, potrivit lui Simon Miles, profesor asistent la Școala de Politici Publice Sanford a Universității Duke și istoric al Uniunii Sovietice și al relațiilor dintre SUA și Uniunea Sovietică.
„O mare parte din succesul politic al lui Vladimir Putin se bazează pe gestionarea unor oameni foarte egoiști”, a declarat el pentru Insider într-un interviu acordat săptămâna trecută, făcând referire la oligarhii ruși.
Implicarea lui Musk în război este, în cele din urmă, emblematică pentru efortul lui Putin de a „scurtcircuita” procesul diplomatic, a spus Hill.
„El vrea să își expună condițiile și să vadă câți oameni le vor accepta”, a adăugat ea. „Toate acestea reprezintă un efort de a-i determina pe americani să se retragă din război și să predea Ucraina și teritoriul ucrainean Rusiei”.