Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Iranul trimite instructori de drone în Crimeea, în cel mai recent semn de aprofundare a relațiilor dintre această țară și Rusia
Articole online

Iranul trimite instructori de drone în Crimeea, în cel mai recent semn de aprofundare a relațiilor dintre această țară și Rusia

Iran

Iranul trimite instructori de drone în Crimeea, în cel mai recent semn de aprofundare a relațiilor dintre această țară și Rusia

Sosirea instructorilor iranieni la o bază militară rusă din Crimeea ocupată semnalează o aprofundare a relațiilor dintre Iran și Rusia, după ce aceasta din urmă a cumpărat o flotă de drone de la prima în timpul războiului în curs.

Daily Mirror a fost primul care a raportat prezența specialiștilor Corpului Gardienilor Revoluției Islamice în Crimeea la începutul acestei săptămâni, iar New York Times, CNN și alte câteva instituții au confirmat marți prezența acestora, citând oficiali americani familiarizați cu informații clasificate.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a refuzat să comenteze „presupusele scurgeri de informații”, dar a subliniat că agenția a avertizat încă din iulie că Iranul plănuia să ofere arme Rusiei pentru a le folosi împotriva Ucrainei.

„Există numeroase dovezi că dronele iraniene au fost folosite pentru a ataca civili și obiective militare ucrainene, deși Iranul continuă să mintă cu nerușinare în legătură cu implicarea sa”, a declarat purtătorul de cuvânt pentru Insider. „Prezența instructorilor iranieni pe teren în Ucraina ocupată de Rusia ar implica și mai mult Iranul în asistarea războiului brutal și neprovocat al Rusiei, inclusiv în atacurile asupra civililor ucraineni.”

În ultimele zile, Rusia s-a bazat pe drone iraniene într-o serie de atacuri care au vizat infrastructura civilă și electrică. Achiziționarea inițială a armelor de către Rusia a semnalat o apropiere din ce în ce mai mare de Iran, iar desfășurarea raportată a forțelor de elită în Crimeea este un alt semn al influenței crescânde a Teheranului în război.

„Trimiterea de drone și instructori în Ucraina a implicat profund Iranul în războiul de partea rusă și a implicat direct Teheranul în operațiuni care au ucis și rănit civili”, a declarat pentru The Times Mick Mulroy, fost înalt oficial al Pentagonului și ofițer CIA în retragere.

Nu a fost imediat clar câți instructori iranieni au sosit în Crimeea sau dacă aceștia rămân în aceeași bază în care au ajuns majoritatea dronelor. O sursă de informații a declarat pentru CNN că au fost trimiși „zeci” de soldați iranieni.

Rusia a început să testeze și să folosească dronele pentru prima dată în august

Inițial, Rusia și-a trimis agenții în Iran pentru a remedia erorile, dar în ultimele săptămâni Iranul a ales în schimb să își trimită instructorii în Crimeea, potrivit rapoartelor.

Forțele de elită iraniene sunt staționate în Crimeea, departe de lupte, și se concentrează în primul rând pe instruirea soldaților ruși în pilotarea dronelor, potrivit The Times. Nu este clar dacă personalul iranian pilotează el însuși aeronavele.

Iranul a furnizat Rusiei două tipuri de drone, inclusiv Shaheds, care au o rază de acțiune de peste 1.000 de mile și sunt menite să explodeze și să distrugă ținte, și Mohajer-6, care sunt adesea folosite pentru supraveghere și transportă rachete.

Oficialii americani au citat dependența Rusiei de Iran pentru drone ca dovadă că sancțiunile occidentale limitează în mod eficient capacitatea Rusiei de a-și reface stocurile de arme, au declarat mai multe publicații.

Dar Rusia a reușit totuși să semene teroare în întreaga Ucraină în ultimele zile, când țara a lansat un bombardament de drone sinucigașe și lovituri care s-au soldat cu mai mulți morți și cu devastarea infrastructurii civile.

Registration

Aici iti poti reseta parola