Ucraina se neliniștește în legătură cu alegerile parțiale din SUA
Există o neliniște tot mai mare cu privire la ceea ce ar putea însemna alegerile americane de la jumătatea mandatului de marți pentru Ucraina și sprijinul SUA pentru această țară, pe fondul temerilor că o creștere a republicanilor ar putea slăbi sprijinul american pentru Kiev, potrivit informațiilor Politico.
Oficialii și legislatorii ucraineni analizează cu atenție sondajele de opinie și analizează comentariile omologilor lor.
„Sperăm ca, pentru binele nostru, să nu devenim o victimă a dezbaterii partizane care se desfășoară acum în SUA”, a declarat pentru POLITICO Ivanna Klympush-Tsintsadze, fost vicepremier ucrainean și acum deputat al opoziției. „Aceasta este teama, pentru că depindem foarte serios nu numai de sprijinul american, ci și de conducerea SUA în ceea ce privește menținerea efortului comun al altor națiuni.”
Liderul minorității din Camera Reprezentanților, Kevin McCarthy, potențialul viitor președinte al Parlamentului dacă republicanii vor învinge, a declarat luna trecută că nu va exista un „cec în alb” pentru Ucraina dacă Camera revine sub control republican. Administrația Biden a încercat să liniștească îngrijorările legate de angajamentul guvernului de a sprijini Ucraina în lupta sa împotriva invaziei președintelui rus Vladimir Putin, dar sentimentul republican populist din Congres îndeamnă la mai puțin sprijin pentru Kiev și la mai multă atenție acordată problemelor interne ale SUA.
„Sunt îngrijorată de aripa Trump din GOP”, a declarat Mia Willard, o americancă de origine ucraineană care trăiește și lucrează la Kiev. „Am citit recent despre promisiunea reprezentantei Marjorie Taylor Greene că „niciun ban nu va merge în Ucraina” dacă republicanii vor prelua controlul Congresului”.”
Potrivit celor mai recente date din sondaje, republicanii sunt favoriți să preia controlul Camerei și, posibil, al Senatului la scrutinul de marți.
„Sper că, indiferent de rezultatele alegerilor”, a declarat Willard, „va exista un consens bipartizan continuu în ceea ce privește susținerea Ucrainei pe fondul genocidului Rusiei asupra poporului ucrainean, pe care nu pot să îl numesc altfel decât genocid după ce am fost martor direct la crimele de război ale Rusiei în teritoriile acum dezocupate”, a declarat Willard, care este cercetător la Centrul Internațional pentru Studii Politice din capitala ucraineană.
Poziția Europei
Fostul ministru ucrainean de externe Pavlo Klimkin este încrezător că sprijinul militar și financiar al SUA pentru țara sa va continua și după alegerile de la mijlocul mandatului.
„Nu văd un număr critic de persoane din rândul republicanilor care să ceară reducerea ajutorului”, a declarat el pentru POLITICO. În același timp, Klimkin a recunoscut că procedura de examinare în Congres a ajutorului pentru Ucraina ar putea deveni mai complexă.
Klimkin a spus că este de părere că poziția SUA față de Ucraina este „critică” pentru Washington dincolo de conflictul ucrainean – „nu numai în ceea ce privește Rusia, ci și modul în care SUA vor fi percepute de China”.
Pentru Ucraina, Klimkin a spus că „riscul real” este reprezentat de dezbaterea care are loc la Washington, de ambele părți ale culoarului, cu privire la faptul că „Statele Unite dau mult mai mult decât toată Europa” pentru efortul de război al Kievului.
Potrivit Institutului Kiel de Economie Mondială, SUA și-au dus angajamentele totale în materie de ajutor militar, financiar și umanitar la peste 52 de miliarde de euro, în timp ce țările și instituțiile UE au ajuns împreună la puțin peste 29 de miliarde de euro
„SUA se angajează acum de aproape două ori mai mult decât toate țările și instituțiile UE la un loc. Aceasta este o performanță slabă pentru țările europene mai mari, mai ales că multe dintre promisiunile lor ajung în Ucraina cu întârzieri mari”, a declarat Christoph Trebesch, șeful echipei care compilează trackerul de sprijin pentru Ucraina al Institutului Kiel.