Aceleași sisteme de apărare antiaeriană care protejează Washington DC au ajuns în Ucraina din SUA, în timp ce Rusia atacă orașele cu rachete și drone sinucigașe
Ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov a declarat pe rețelele de socializare că sistemele avansate de rachete sol-aer (NASAMS) au sosit împreună cu sistemele cu rază medie de acțiune Aspide, fabricate în Italia.
„Aceste arme vor întări semnificativ #UAarmy și vor face cerul nostru mai sigur”, a declarat Reznikov. „Vom continua să doborâm țintele inamice care ne atacă. Le mulțumim partenerilor noștri: Norvegia, Spania și SUA”.
NASAMS sunt sisteme de apărare aeriană la sol care oferă protecție pe distanțe scurte și medii și pot fi folosite pentru a se apăra împotriva dronelor, rachetelor și a unor aeronave.
Potrivit Kongsberg Defence & Aerospace, o companie norvegiană care a colaborat cu Raytheon Technologies pentru a dezvolta aceste arme, aceste sisteme sunt utilizate în mai multe țări din întreaga lume, inclusiv în câteva din Europa, și au fost folosite pentru a proteja Washington DC 24 de ore pe zi, șapte zile pe săptămână, începând din 2005.
Look who’s here!
NASAMS and Aspide air defence systems arrived in Ukraine!
These weapons will significantly strengthen #UAarmy and will make our skies safer.
We will continue to shoot down the enemy targets attacking us.
Thank you to our partners: Norway, Spain and the US. pic.twitter.com/ozP4eXhgOg— Oleksii Reznikov (@oleksiireznikov) November 7, 2022
Kievul așteapta cu nerăbdare de luni de zile sosirea sistemelor de apărare antiaeriană atât de necesare, dar nevoia de NASAMS și de alte sisteme de apărare similare a devenit și mai urgentă în ultimele săptămâni, deoarece forțele rusești au folosit rachete și drone sinucigașe de fabricație iraniană pline de explozibili pentru a lovi orașele ucrainene în valuri continue de atacuri care au vizat infrastructura civilă.
Ca răspuns la aceste atacuri, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că apărarea aeriană este prioritatea numărul unu pentru țara sa, ceea ce a determinat SUA și aliații săi din NATO să înceapă să se grăbească să livreze Ucrainei sisteme de apărare aeriană esențiale. Printre primele care au sosit a fost sistemul german IRIS-T Surface-Launched-Missile (SLM).
Deși SUA au anunțat că intenționează să trimită NASAMS în Ucraina împreună cu alte arme, nu era clar când anume vor ajunge aceste sisteme pe câmpul de luptă
La o conferință de presă de săptămâna trecută, un reporter l-a întrebat pe secretarul de presă al Pentagonului, generalul de brigadă al Forțelor Aeriene Pat Ryder, despre stocul de muniție cu rază lungă de acțiune al Rusiei și dacă există o urgență în a trimite NASAMS în mâinile ucrainenilor.
„În ceea ce privește capacitățile de apărare aeriană, aceasta continuă să fie o prioritate pentru guvernul SUA, pentru Departamentul Apărării, de a lucra îndeaproape cu ucrainenii, cu aliații și partenerii noștri pentru a încerca să le oferim capacități suplimentare de apărare aeriană”, a răspuns Ryder.
„Așa cum ați subliniat cu NASAMS, ne așteptăm ca acestea să fie livrate foarte curând. Din nou, le vom permite ucrainenilor să anunțe când acestea vor ajunge în țară”, a continuat el. „Dar vom continua să analizăm și alte modalități prin care îi putem sprijini”.
Anunțul ucrainean privind sosirea NASAMS în Ucraina vine la doar câteva zile după ce SUA au anunțat un nou pachet de securitate de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina, care include, printre alte arme și sisteme, rachete de apărare aeriană HAWK de producție americană, care sunt rachete sol-aer cu rază medie de acțiune fabricate de Raytheon.