Ucraina nu are capacitatea dronelor de a lovi suficiente ținte din Rusia pentru a-i eroda „voința de a lupta”, afirmă un colonel american în retragere
În ultimele luni s-a înregistrat un val de atacuri cu drone în Crimeea ocupată și la Moscova. Într-adevăr, un atac cu dronă ucrainean raportat vineri a determinat Moscova să închidă toate cele patru aeroporturi importante ale sale, relatează CNN.
Dar analiștii au declarat pentru The Post că, deși aceste atacuri ar putea distrage atenția de la contraofensiva terestră a Ucrainei, care avansează lent, este puțin probabil ca ele să facă o mare diferență în conflict:
„Ucrainenii pur și simplu nu au suficientă capacitate de a construi suficiente drone și de a lovi adânc în interiorul teritoriului rusesc la suficiente ținte pentru a eroda voința Rusiei de a lupta”, a declarat pentru The Post Bob Hamilton, colonel în retragere al armatei americane și șef de cercetare la Foreign Policy Research Institute’s Eurasia Program, a declarat pentru The Post.
Ucraina poate folosi doar propriile drone pentru a lovi în interiorul Rusiei din cauza restricțiilor privind utilizarea armelor NATO pe teritoriul rusesc
De asemenea, Rusia și-a îmbunătățit semnificativ capacitățile de război electronic în timpul conflictului, ceea ce i-a permis să detecteze și să combată mai eficient dronele ucrainene prin bruierea sau doborârea lor.
În timp ce Kievul și-a asumat responsabilitatea pentru unele atacuri asupra țintelor rusești din Crimeea și Marea Neagră, guvernul a fost mai vag în ceea ce privește cele de pe teritoriul rusesc.
Iuriy Sak, un consilier al ministrului ucrainean al apărării, a declarat că dronele au fost folosite pentru a extinde raza de acțiune a armatei sale în timp ce aștepta o putere aeriană mai mare din partea aliaților săi:
„Nu avem încă avioane F-16, așa că trebuie să găsim o modalitate de a compensa absența lor, iar dronele sunt oarecum folosite pentru a compensa lipsa aviației”, a declarat el, potrivit The Post.
De asemenea, se pare că Ucraina folosește arme cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte din Rusia, într-un efort continuu de a duce războiul la ușa civililor ruși obișnuiți.
Statele Unite și alți aliați au furnizat arme Kievului, cerând în același timp asigurări că acestea nu vor fi folosite pentru a lovi teritoriul rusesc, potrivit lui Kelly Grieco, care cercetează operațiunile de putere aeriană în calitate de cercetător senior la Stimson Center.
„Încă de la începutul acestui război, unul dintre lucrurile de care aliații Ucrainei au fost îngrijorați este acela de a ajunge la o escaladare involuntară”, a declarat ea pentru The Post.