Ucraina folosește până la 7.000 de proiectile pe zi, o mică parte comparativ cu cele 60.000 de obuze pe care le trăgea Rusia la începutul acestui an: Raport
Ucraina trage între 6.000 și 7.000 de cartușe de artilerie pe zi, comparativ cu rata de 20.000 până la 60.000 de cartușe de artilerie pe zi pe care o avea Rusia la apogeul barajelor sale din acest an, a relatat CNN, citând cifre ale Ministerului Apărării din Estonia și ale deputatului ucrainean Oleksandra Ustinova.
Armata ucraineană vrea să ajungă la o cifră de peste 10.000 de cartușe pe zi, ceea ce ar rămâne totuși mult sub eforturile de artilerie ale Rusiei.
Dar pentru a ajunge la acest nivel, Kievul ar avea nevoie de aproximativ 1,5 milioane de muniții de artilerie pe an, a declarat Armin Papperfer, directorul general al Rheinmetall, unul dintre cei mai importanți producători de armament din Europa, pentru postul de televiziune:
„Acum trei ani, toată lumea credea că putem face totul cu avioane. Nu este posibil”, a declarat Papperfer pentru CNN.
Bătălia brutală de artilerie dintre cele două tabere a fost un semn distinctiv al războiului de 18 luni al Rusiei în Ucraina.
Cu toate acestea, acest schimb constant de focuri epuizează stocul Ucrainei și îi îngrijorează pe aliații săi cu privire la propriile arsenale.
Producătorii occidentali de arme s-au străduit să țină pasul cu ritmurile de producție ale Rusiei
Începând cu luna iulie, SUA s-au angajat să trimită peste două milioane de cartușe de artilerie în Ucraina, în timp ce UE a aprobat planuri de trimitere a unui sfert de milion de cartușe.
Însă o sursă de rang înalt din cadrul Ministerului Apărării din Estonia a declarat săptămâna trecută pentru The New York Times că Rusia produce în prezent de șapte ori mai multă muniție decât SUA și Europa la un loc.
Pentru a compensa, SUA și-a dublat producția de obuze de la 14.000 la începutul acestui an la 28.000 pe lună în septembrie, urmând să ajungă la 57.000 pe lună până în primăvara anului viitor, a declarat săptămâna trecută Bill LaPlante, subsecretarul apărării pentru achiziții și susținere.
În cele din urmă, SUA ar putea produce un milion de obuze pe an, a declarat Douglas Bush, secretarul adjunct al armatei pentru achiziții, logistică și tehnologie, la începutul lunii august. Bush nu a reușit să ofere un termen clar pentru acest lucru.
În Europa, principalul producător de armament din Germania, Rheinmetall, se așteaptă să producă 400.000 de obuze în acest an, cu obiectivul de a ajunge la 600.000 până în 2024, de la mai puțin de 100.000 de obuze produse anual înainte de 2022, potrivit CNN.
Nammo, un producător scandinav de muniții, intenționează să crească producția la 80.000 de cartușe pe an anul viitor, față de „câteva mii” în 2021, potrivit publicației.
Cu toate acestea, rămâne neclar cât de repede producătorii europeni de arme pot ajunge din urmă ritmurile de producție ale Rusiei.
Potrivit unui raport parlamentar francez, aprovizionarea cu proiectile convenționale de 15https://www.businessinsider.com/ukraine-fires-7k-rounds-a-day-russia-fired-60k-early-in-2023-report-2023-95 mm ar putea dura până la 20 de luni, escaladând la 24 până la 36 de luni pentru cele ghidate mai avansate.
În ciuda eforturilor aliaților occidentali ai Ucrainei de a izola și mai mult Rusia și de a încetini producția sa de rachete și alte tipuri de armament, Kremlinul a reușit să ocolească în mare parte sancțiunile, exploatând lacunele și importând tehnologie americană prin intermediul statelor vecine, al comercianților cu amănuntul online și al unei rețele de companii false, după cum a raportat anterior Insider.