Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Rusia amenință că ar putea distruge internetul și GPS-ul Occidentului: „Nu există niciun plan de rezervă împotriva unui atac”
Articole online

Rusia amenință că ar putea distruge internetul și GPS-ul Occidentului: „Nu există niciun plan de rezervă împotriva unui atac”

Rusia, GPS

În iunie, Dmitri Medvedev, vicepreședinte al Consiliului de Securitate din Rusia, a lansat un avertisment dur. Cablurile submarine care permit comunicațiile globale au devenit o țintă legitimă pentru Rusia, a declarat el.

Medvedev și-a bazat afirmația pe convingerea că Occidentul a fost implicat în aruncarea în aer a Nord Stream 2

Rapoarte recente sugerează că Ucraina a fost de fapt în spatele atacului:

„Dacă pornim de la complicitatea dovedită a țărilor occidentale în aruncarea în aer a Nord Streams, atunci nu mai avem nicio constrângere – nici măcar morală – care să ne împiedice să distrugem comunicațiile prin cablu de pe fundul oceanului ale dușmanilor noștri”, a postat Medvedev pe Telegram.

Medvedev, un aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, are o lungă istorie de afirmații amenințătoare.

Cu toate acestea, potrivit analiștilor, aceasta nu a fost doar o altă amenințare inutilă.

Rusia, GPS

Un avertisment de luat în calcul

Vasta rețea de cabluri submarine de fibră optică care transferă date între continente este într-adevăr vulnerabilă în fața puterilor ostile, inclusiv Rusia, a avertizat Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale într-un raport publicat luna aceasta.

În mai, șeful serviciilor de informații ale NATO, David Cattler, a avertizat că Rusia ar putea plănui să țintească aceste cabluri pentru a se răzbuna pentru sprijinul acordat de Occident Ucrainei în războiul acesteia împotriva Rusiei.

Este un scenariu care îi îngrijorează tot mai mult pe analiștii NATO.

În cazul în care cablurile sunt grav deteriorate sau distruse, o mare parte din serviciile de internet de zi cu zi pe care le considerăm normale și pe care se bazează economiile, inclusiv apelurile, tranzacțiile financiare și streaming-ul, ar fi distruse.

Carl-Oskar Bohlin, ministrul suedez al apărării civile, a declarat că deteriorarea unui cablu de telecomunicații care trece pe sub Marea Baltică în 2023 a fost rezultatul unei „forțe externe sau al unei manipulări”, deși nu a oferit detalii.

Iar în iunie, NATO a intensificat patrulele aeriene în largul coastei Irlandei, pe fondul îngrijorărilor legate de activitatea submarinelor rusești, a relatat The Sunday Times.

Amenințarea la adresa GPS

Analiștii în domeniul securității spun că internetul nu este singura rețea pe care Rusia o cercetează pentru a găsi vulnerabilități.

În ultimele luni, Rusia a fost acuzată că a interferat cu sistemele de navigație GPS, provocând pagube pe rutele companiilor aeriene comerciale. Ca urmare, zborurile de la Helsinki la Tartu, Estonia, au fost întrerupte timp de o lună în aprilie.

Melanie Garson, expert în securitate internațională la University College din Londra, a declarat că acest lucru face parte din campania Rusiei împotriva Occidentului din „zona gri”, care implică acțiuni secrete care se află sub pragul războiului deschis.

„Pe măsură ce ne bazăm din ce în ce mai mult pe conectivitate și date spațiale în toate domeniile, de la agricultură la livrarea alimentelor, perturbarea securității naționale și economice prin interferența cu cablurile submarine și GPS devine tot mai eficientă.”

Rusia pune Occidentul în alertă

Timp de decenii, lumea a depins de datele transmise prin cabluri care se întind pe mii de kilometri sub apă. La începutul secolului al XX-lea, cablurile transportau semnale telegrafice, iar mai târziu, convorbiri telefonice.

Robert Dover, profesor de securitate internațională la Universitatea Hull din Regatul Unit, a declarat că aceste cabluri au fost considerate mult timp potențiale ținte militare, iar atât SUA, cât și URSS le-au supravegheat în perioada de vârf a Războiului Rece.

Pe măsură ce lumea a devenit tot mai dependentă de internet, cablurile au devenit tot mai vitale. Cablurile se întind acum pe aproximativ 745 000 de mile și sunt responsabile pentru transmiterea a 95% din datele internaționale.

„Creșterea comunicațiilor electronice a făcut din cablurile submarine – vitale pentru comunicațiile internaționale, internet, finanțe și așa mai departe – un punct vulnerabil pentru națiunile care le folosesc intensiv și pentru cele care nu au în mod public o poziție de rezervă evidentă”, a declarat Dover.

În mod similar, semnalele GPS sunt din ce în ce mai vitale pentru industria aeronautică. Acestea sunt utilizate pentru a ghida în siguranță avioanele către destinațiile lor și pentru a le ateriza.

război, Ucraina

În timpul războiului cu Ucraina, Rusia și-a îmbunătățit capacitatea deja sofisticată de război electronic

Aceste capacități afectează acum GPS-ul aviației comerciale în estul și nordul Europei. Unii analiști cred că acesta ar putea fi un rezultat accidental, dar alții cred că Rusia trimite un semnal Occidentului.

„Țintirea GPS-ului pentru aviația civilă este un mijloc de a submina siguranța publicului occidental în domeniul aviației, în special, și arată dependența cetățenilor obișnuiți de platformele prin satelit pentru a naviga”, a declarat Dover.

Potrivit Foreign Policy din iunie, NATO a început să ia mai multe măsuri pentru a proteja cablurile submarine, creând un sistem care ar avertiza automat în cazul tentativelor de interferență.

Dar Garson a spus că nu este suficient și că sunt necesare mai multe planuri de rezervă guvernamentale în cazul în care sistemele eșuează complet.

„Țările trebuie nu numai să ia măsuri de protecție, ci și să se asigure că sistemul de comunicații este rezistent, de exemplu, cu alternative robuste”, a spus Garson.

Ea a spus că sateliții care transmit date GPS nu dispun adesea de măsuri de protecție împotriva tentativelor de interferență, în timp ce sarcina de a proteja cablurile submarine revine adesea companiilor private care le dețin și le întrețin.

„Este esențial să vizualizăm aceste viitoruri strategice și să avem un plan clar de reziliență care să țină seama de potențialul risc sistemic și să mențină țările operaționale în cazul în care infrastructura de comunicații cheie este compromisă”, a declarat Garson.

Registration

Aici iti poti reseta parola