Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Ucraina, dezamăgită de rezultatul summitului de la New Delhi
Articole online

Ucraina, dezamăgită de rezultatul summitului de la New Delhi

summitul g20

Ucraina, dezamăgită de rezultatul summitului de la New Delhi

Liderii G20 au încheiat două zile de discuții la nivel înalt în India, reușind să realizeze ceea ce și-au propus – o declarație finală a summitului pe care toate părțile să o poată aproba, după cum relatează POLITICO

Dar mulți s-au întrebat: cu ce preț?

Comunicatul de 35 de pagini al summitului, elaborat după săptămâni de negocieri de către cele mai influente țări din lume, a pus membrii G20 în fața unui cor de critici privind omisiunea oricărei referiri specifice la rolul Rusiei ca agresor în războiul din Ucraina.

G20 nu are „nimic de care să fie mândru” în ceea ce privește eșecul de a denunța în mod specific Rusia în declarația comună de la New Delhi, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleg Nikolenko.

Svitlana Romanko, fondatoarea și directoarea grupului pro-ucrainean Razom We Stand, a calificat comunicatul drept „slab” și „laș prin faptul că nici măcar nu a menționat Rusia sau crimele sale de război în curs de desfășurare”.

Dar oficialii occidentali au apărat rezultatul, premierul britanic Rishi Sunak prezentând documentul ca fiind „un rezultat bun și puternic”.

Această opinie a fost împărtășită de oficialii europeni

„Nu există nimic problematic pentru noi în acest comunicat – nu ne schimbă poziția”, a declarat un înalt oficial UE. Și premierul japonez Fumio Kishida a salutat, de asemenea, comunicatul ca fiind „semnificativ”, chiar dacă a declarat că Japonia a făcut presiuni pentru retragerea trupelor rusești din Ucraina pe tot parcursul negocierilor asupra textului.

Punctele de vedere contradictorii surprind enigma care a pătruns în această reuniune G20 încă dinainte de a începe: Având în vedere diviziunile profunde cu privire la Ucraina, era de preferat ca toate părțile să cadă de acord asupra unei poziții comune, sau ar trebui ca SUA și membrii europeni să continue să atragă atenția asupra agresiunii flagrante a Rusiei împotriva Ucrainei?

În cele din urmă, Occidentul a optat pentru prima variantă – sacrificând efectiv o denunțare publică mai completă a Rusiei pentru a salva G20.

„Există semne de întrebare cu privire la viitorul G20. Dar cred că leadershipul puternic al Indiei a păstrat G20”, a declarat un oficial european de rang înalt familiarizat cu negocierile la finalul summitului. „Alternativa ar fi fost o nefuncționare a G20, punând sub semnul întrebării viitorul G20. Cred că președinția indiană a păstrat G20 ca fiind probabil unul dintre ultimele forumuri globale funcționale.”

Această evaluare a fost împărtășită de delegația americană de la New Delhi:

„Summitul din acest an a arătat că G20 poate încă să găsească soluții la cele mai presante probleme”, a declarat jurnaliștilor Jon Finer, consilier adjunct pentru securitate națională, în timp ce echipa lui Biden pleca spre următoarea oprire, în Vietnam.

Registration

Aici iti poti reseta parola