Apple îi informează pe jurnaliști că Rusia îi vizează cu spyware-ul Pegasus
Experții în domeniul tehnologiei și al protecției vieții private au dezvăluit ulterior că Timchenko, liderul publicației independente Meduza, a fost ținta spyware-ului Pegasus „zero-click”, a relatat The New York Times.
Acesta a fost primul caz raportat în care oficiali de stat ruși au vizat un jurnalist cu spyware Pegasus, care are capacitatea de a sparge iPhone-uri prin trimiterea de mesaje iMessage care funcționează fără ca utilizatorii să dea click pe ele.
Mai mulți jurnaliști afiliați la instituții media rusești independente au raportat că au primit zilele trecute avertismente similare din partea Apple. Unul dintre acești jurnaliști – Yevegny Erlich – chiar și-a avertizat sursele să nu-l mai contacteze cu informații după ce a primit alerta.
În 2021, Amnesty International și alte câteva organizații au raportat că diferiți clienți din întreaga lume au folosit software-ul pentru a sparge și spiona telefoanele aparținând a zeci de jurnaliști, activiști, politicieni și directori de companii.
NSO Group – compania israeliană care a creat Pegasus – a negat raportul Amnesty.
Ulterior, în același an, un raport a dezvăluit că mai mulți angajați ai Departamentului de Stat al SUA care locuiesc în Uganda sau care se concentrează pe Uganda au fost, de asemenea, piratați de acest software.
„Pegasus”, softul imposibil de detectat care îți sparge iPhone-ul
Software-ul de hacking care preia complet controlul asupra unui Apple iPhone și îl transformă într-un dispozitiv mobil de supraveghere este destul de terifiant.
Creat de o companie obscură numită NSO Group, software-ul numit „Pegasus” – descoperit după ce a fost folosit împotriva unui activist pentru drepturile omului din Emiratele Arabe Unite – a forțat Apple să emită joi o actualizare critică de software pentru a-și proteja utilizatorii din întreaga lume.
Actualizarea iOS la versiunea actuală 9.3.5 este crucială pentru toți utilizatorii, deoarece Pegasus este conceput pentru a infecta telefonul unei persoane și este practic imposibil de detectat.
„Software-ul nu lasă absolut niciun indicator de compromitere pentru utilizator”, a declarat pentru Business Insider Mike Murray, vicepreședinte al departamentului de cercetare și răspuns în domeniul securității la Lookout, o firmă de securitate mobilă care a cercetat amenințarea împreună cu CitizenLab.
Unul dintre colegii de cercetare ai lui Murray i-a povestit cât de avansat este Pegasus:
„Odată ce ai acest software pe telefonul tău, nu mai este telefonul tău”.