Trusoul ca din poveștile cu zâne al prințesei egiptene Fawzia, prima soție a ultimului Șah

 

Principesa egipteană Fawzia, a cărei căsătorie cu prințul mostenitor al Iranului s-a celebrat la Cairo, în 1939, făcuse înainte de nuntă o călătorie în Europa, în tovărășia mamei sale, regina Negli, și a principeselor, surorile ei.

Divorțul a fost recunoscut de Iran după mai mulți ani, dar în cele din urmă s-a obținut divorțul oficial în Iran, la 17 noiembrie 1948, regina Fawzia recuperându-și și titlul de prințesă a Egiptului.

O condiție majoră a divorțului a fost ca fiica ei să rămână în Iran.

Fratele reginei Fawzia, regele Farouk, a divorțat de prima sa soție, regina Farida, în aceeași săptămână.

În anunțul oficial al divorțului, s-a afirmat „climatul persan a pus în pericol starea de sănătate a împărătesei Fawzia, și că, prin urmare, a fost de acord ca sora regelui egiptean să divorțeze”.

 Într-o altă declarație oficială, Șahul a declarat că desfacerea căsătoriei „nu poate afecta în niciun fel relațiile existente de prietenie dintre Egipt și Iran”.

La 28 martie 1949, la Cairo, Prințesa Fawzia s-a căsătorit cu colonelul Ismail Shirin, care era fiul cel mare al lui Husain Shirin Bei și a soției acestuia, Prințesa Amina Bihruz Khanum Effendi.

El era absolvent a Trinity College, Cambridge și fusese ministru egiptean de război și al marinei. Cuplul a avut doi copii, o fiică și un fiu.

Moartea prințesei Fawzia a fost greșit anunțată în ianuarie 2005. Jurnaliștii au confundat-o cu nepoata ei, prințesa Fawzia Farouk, una dintre cele trei fiice ale regelui Farouk.

A decedat la 2 iulie 2013, în Alexandria, Egipt.