CIA a recunoscut pentru prima dată că lovitura de stat din 1953 pe care a susținut-o în Iran, care a răsturnat primul ministru și a consolidat domnia șahului Mohammad Reza Pahlavi, a fost greșită și a încălcat democrația, potrivit The Guardian.
Noi informații confirmate de CIA
Recunoașterea a fost făcută într-un nou podcast care dezvăluie detalii despre una dintre cele mai faimoase operațiuni ale CIA din toate timpurile – efortul de a scoate șase diplomați americani din Iran sub pretextul unei producții cinematografice de la Hollywood.
În 2013, CIA a recunoscut rolul său în lovitura de stat care l-a dat jos pe premierul de atunci al Iranului, Mohammad Mosaddeq, dar până acum nu a recunoscut public faptul că mișcarea a fost lipsită de democrație.
O mare parte din istoria oficială a agenției privind lovitura de stat rămâne clasificată, ceea ce complică înțelegerea de către public a unui eveniment care încă rezonează, în condițiile în care tensiunile dintre Teheran și Washington rămân ridicate:
„Conducerea CIA s-a angajat să fie cât mai deschisă cu publicul”, a declarat agenția într-un comunicat în care a răspuns la întrebările adresate de Associated Press. „Podcastul agenției face parte din acest efort – și am știut că, dacă vrem să spunem această poveste incredibilă, este important să fim transparenți în ceea ce privește contextul istoric din jurul acestor evenimente și rolul CIA în ele”.
Misiunea Iranului la Națiunile Unite a descris lovitura de stat din 1953 ca fiind „începutul unui amestec american necruțător în afacerile interne ale Iranului” și a respins recunoașterile SUA
„Recunoașterea SUA nu s-a tradus niciodată printr-o acțiune compensatorie sau printr-un angajament autentic de a se abține de la viitoarele ingerințe și nici nu și-a schimbat politica subversivă față de Republica Islamică Iran”, a declarat misiunea într-o declarație.
Podcastul CIA, The Langley Files, a axat două episoade recente pe povestea evadării celor șase diplomați americani. În timp ce se ascundeau în locuința ambasadorului canadian în Iran, o echipă de doi oameni ai CIA a intrat în Teheran și i-a ajutat să părăsească țara cu avionul, pretinzând că sunt membri ai unei echipe de scouteri pentru un film SF inventat.
Operațiunea a fost reluată în filmul Argo din 2012, premiat cu Oscar, regizat și interpretat de Ben Affleck, care a oferit o versiune dramatizată a operațiunii, Affleck interpretându-l pe regretatul ofițer CIA Antonio „Tony” Mendez. Podcastul l-a identificat pentru prima dată pe cel de-al doilea ofițer CIA care l-a însoțit pe Mendez, numindu-l pe acesta ca fiind lingvistul agenției Ed Johnson. Anterior, acesta fusese cunoscut public doar sub pseudonimul „Julio”.
În podcast, purtătorul de cuvânt al CIA, Walter Trosin, citează afirmațiile istoricilor agenției potrivit cărora majoritatea activităților clandestine ale CIA din istoria sa au „sprijinit” guvernele alese de popor.
„Ar trebui să recunoaștem, totuși, că aceasta este, prin urmare, o excepție cu adevărat semnificativă de la această regulă”, spune Trosin despre lovitura de stat din 1953.
Istoricul CIA Brent Geary, care apare în podcast, este de acord
„Aceasta este una dintre excepțiile la această regulă”, spune Geary.
Șapte decenii mai târziu, lovitura de stat din 1953 rămâne la fel de aprinsă ca întotdeauna în Iran, unde mulți văd o linie dreaptă care duce de la lovitura de stat la Revoluția islamică din 1979, care l-a răsturnat în cele din urmă pe șah.
De asemenea, lovitura de stat a determinat CIA să întreprindă o serie de acțiuni ulterioare în alte țări, inclusiv în Guatemala, unde operațiunile clandestine ale SUA din 1954 au instalat un dictator militar și au declanșat un război civil de 40 de ani care a ucis probabil aproximativ 245.000 de persoane.
Dar părți importante din reevaluarea CIA a loviturii de stat rămân puternic redactate, în ciuda încercărilor de a le scoate din lege de către Arhiva de Securitate Națională cu sediul la Universitatea George Washington.
Un alt factor care complică și mai mult orice bilanț istoric este faptul că CIA a recunoscut că multe dosare legate de lovitura de stat din 1953 au fost probabil distruse în anii 1960:
„Este greșit să sugerăm că operațiunea de lovitură de stat în sine a fost complet declasificată. Departe de asta”, a declarat Malcolm Byrne de la Arhiva Națională de Securitate. „Părți importante ale dosarului sunt în continuare ascunse, ceea ce nu face decât să contribuie la confuzia publică și să încurajeze crearea de mituri despre rolul SUA mult timp după producerea faptelor”.