Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Războiul din umbră dintre Iran și Israel. Asasinatele din ultimii ani atribuite israelienilor
Articole online

Războiul din umbră dintre Iran și Israel. Asasinatele din ultimii ani atribuite israelienilor

Israel, atentate

Dar se poate spune că Iranul a fost oarecum reținut în a răspunde militar Israelului după ce a fost victima unor asasinate secrete ale unora dintre cei mai importanți oameni de știință și oficiali militari ai săi timp de peste un deceniu. Acesta a fost un război purtat între umbre: Iranul sprijină mai mulți teroriști în Orientul Mijlociu, inclusiv din Hamas și Hezbollah, în timp ce Israel a trimis mijloace de informații și echipe de asasini pentru a lovi rapid și decisiv oficialii iranieni.

Israel și atacurile din Iran

De asemenea, în ultimii ani au existat o serie de atacuri israeliene de sabotaj care au vizat construcțiile nucleare și infrastructura iraniană. Mai jos este prezentată o listă de asasinate ale unor iranieni importanți care au fost legate de serviciile de informații israeliene (și se crede că unele operațiuni secrete ar fi putut fi executate cu ajutorul serviciilor de informații americane).

Middle East Eye aruncă o privire asupra asasinatelor din Iran care au fost atribuite Israelului.

Masoud Alimohammadi

În ianuarie 2010, Masoud Alimohammadi, profesor specializat în fizica particulelor la Universitatea din Teheran, a fost ucis de o bombă controlată de la distanță care fusese atașată la o motocicletă în apropierea casei sale.

Acesta era un susținător al mișcării de opoziție iraniene, ceea ce i-a determinat pe unii să acuze autoritățile de la Teheran de comiterea asasinatului.

Cu toate acestea, procurorul șef al Teheranului a dat vina pe CIA și Mossad, arătând că Alimohammadi era om de știință în domeniul nuclear, iar SUA și aliații săi încercau să limiteze programul nuclear al Iranului.

Departamentul de Stat al SUA a calificat acuzațiile drept „absurde”.

Autoritățile iraniene au arestat mai mulți suspecți în cazul uciderii acestuia, acuzându-i că lucrau pentru serviciul de informații israelian.

Israel, atentate

Majid Shahriari

La zece luni după uciderea lui Alimohammadi, un alt om de știință în domeniul nuclear, Majid Shahriari, a fost ucis în circumstanțe similare.

Shahriari ar fi fost membru al departamentului de inginerie nucleară al Universității Shahid Beheshti din Teheran.

Un motociclist s-a apropiat de mașina lui Shahriari și a lipit o bombă, ucigându-l în explozie. Soția și șoferul acestuia au fost răniți, dar au supraviețuit.

Președintele de atunci, Mahmoud Ahmadinejad, a declarat că atacul a fost „fără îndoială mâna regimului sionist” și a aliaților săi occidentali.

Shahriari a fost coleg cu Alimohammadi, a relatat Al Jazeera la acea vreme.

Darioush Rezaeinejad

În iulie 2011, următorul om de știință asasinat în Iran a fost Darioush Rezaeinejad.

Doi bărbați pe motocicletă l-au împușcat mortal pe Rezaeinejad și i-au rănit soția. Un raport neconfirmat dintr-o publicație a serviciilor secrete israeliene a afirmat că Rezaeinejad ar fi lucrat la un detonator nuclear.

Autoritățile iraniene au respins afirmațiile, afirmând că acesta era doar un academician.

O sursă a serviciilor de informații israeliene a declarat publicației germane Der Spiegel că Mossad se află în spatele atacului. Oficialii israelieni nu au comentat.

Hassan Tehrani Moghaddam

Hassan Tehrani Moghaddam a fost unul dintre cei 17 membri ai Corpului Gardienilor Revoluției Islamice din Iran (IRGC) uciși în timpul unei explozii la Teheran în noiembrie 2011.

Moghaddam a fost descris drept„arhitectul” programului de rachete al Iranului și a jucat un rol crucial în dezvoltarea unităților de artilerie și rachete. Ayatollahul Ali Khamanei a fost unul dintre cei care au participat la funeraliile sale.

Iranul a descris oficial evenimentul drept un „accident”.

O sursă cu legături strânse cu autoritățile iraniene a declarat pentru The Guardian că operațiunea a fost efectuată de Mossad. Revista Time a citat, de asemenea, o sursă occidentală de informații care a declarat că Mossad a fost responsabil.

Mostafa Ahmadi-Roshan

În ianuarie 2012, Mostafa Ahmadi Roshan a fost ucis într-un alt atac care avea legături cu israelul.

Un motociclist a fost din nou folosit în acest asasinat, apropiindu-se de mașina lui Roshan și atașând o bombă magnetică care l-a ucis pe omul de știință și pe șoferul acestuia.

Roshan era profesor la o universitate tehnică din Teheran și șef de departament la uzina de îmbogățire a uraniului Natanz.

Vicepreședintele de atunci, Mohammad Reza Rahimi, a atribuit atacul unor agenți israelieni.

Israel, atentate

Atentate puse pe seama statului Israel. Abdullah Ahmed Abdullah

New York Times a relatat în noiembrie 2020 că Abdullah Ahmed Abdullah, adjunctul liderului al-Qaeda, fusese asasinat de agenți israelieni la Teheran cu trei luni înainte.

Abdullah, cunoscut și ca Abu Muhammad al-Masri, ar fi fost ucis de doi agenți israelieni pe motociclete, la cererea Statelor Unite ale Americii.

Miriam, văduva lui Hamza, fiul lui Osama bin Laden, și fiica lui Abdullah, a fost, de asemenea, ucisă, potrivit unor surse din serviciile de informații americane care au vorbit cu New York Times.

Abdullah fusese inculpat în Statele Unite pentru atentatele cu bombă din 1998 asupra ambasadelor din Tanzania și Kenya.

Iran, Israel și SUA nu au recunoscut public uciderea acestuia.

Mohsen Fakhrizadeh

Mohsen Fakhrizadeh, om de știință iranian în domeniul nuclear, a fost împușcat în Teheran în noiembrie 2020.

Fakhrizadeh era cunoscut drept arhitectul programului nuclear militar al Iranului.

El a devenit imaginea ambițiilor nucleare ale Iranului atunci când a fost menționat în „evaluarea finală” din 2015 a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică cu privire la întrebările deschise legate de programul nuclear al Iranului și dacă acesta urmărea dezvoltarea unei bombe nucleare.

Potrivit New York Times, o echipă Mossad l-a ucis pe Fakhrizadeh cu o mitralieră computerizată care nu a necesitat intervenția unor agenți la fața locului.

Dispozitivul cântărea în jur de o tonă și a fost introdus clandestin în Iran în părți mai mici și reasamblat ulterior.

Hassan Sayyad Khodaei

În mai 2022, bărbați înarmați pe motociclete au deschis focul asupra unui vehicul în Teheran, ucigându-l pe ofițerul superior al Gărzii Republicane Hassan Sayyad Khodaei.

Khodaei a fost ucis de cinci focuri de armă, potrivit presei de stat iraniene.

El era membru al Forței Al-Quds, care era responsabilă de operațiunile externe ale Gărzii Republicane. Khodaei ar fi servit în Siria.

Teheranul a învinuit statul Israel pentru crimă și a promis răzbunare.

Citând oficiali ai serviciilor secrete informați cu privire la acest subiect, New York Times a raportat că Israelul a informat oficialii americani că se află în spatele atentatului.

Registration

Aici iti poti reseta parola