Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Trusoul ca din poveștile cu zâne al prințesei egiptene Fawzia, prima soție a ultimului Șah
Articole online

Trusoul ca din poveștile cu zâne al prințesei egiptene Fawzia, prima soție a ultimului Șah

Principesa egipteană Fawzia, a cărei căsătorie cu prințul mostenitor al Iranului s-a celebrat la Cairo, în 1939, făcuse înainte de nuntă o călătorie în Europa, în tovărășia mamei sale, regina Negli, și a principeselor, surorile ei.

Regina Negli, care era cunoscută pentru gustul său rafinat, a ținut să compună pentru fiica ei mai mare un trusou care întrecea în

splendoare tot ce s-a descris în poveștile cu zâne.

A fost comandat la Paris un fabulos colier din mai multe rânduri de diamante albăstrii, tăiate în formă de bastonașe montate pe fire invizibile de platină.

Apoi: o diademă, o brățară de diamante și cercei care se desfășurau cu grație în jurul lobului urechei.

Rochia de mireasă a principesei era deasemenea o capodoperă cu

care se mândrea Parisul.

Iarna, la Teheran, fiind destul de aspră, principesa s-a aprovizionat cu șase mantouri de blană; vulpi argintii, bizon, astrahan, ermină

de vară, ermină alba.

Croitoria pariziană i-a furnizat o sută de rochii de sport și aproape

tot atâtea rochii de seară.

Necesariile de toaletă erau chiar din aur masiv, încrustate cu diamante.

Pentru a transporta acest trusou în Iran, a fost nevoie de două sute de lăzi, fabricate special și purtând coroana Egiptului, inițialele tinerilor căsătoriți și anul 1939.

Însă trusoul n-a fost cu noroc.

Fawzia s-a despărțit de Mohammad în 1945

Prințesa Fawzia a Egiptului s-a căsătorit cu Mohammad Reza Pahlavi (1919–1980), Prințul Moștenitor al Iranului, la palatul Abdeen din Cairo, la 16 martie 1939.

 După luna de miere, ceremonia nunții s-a repetat la Tehran.

Doi ani mai târziu, prințul moștenitor a succedat tatălui său care era în exil și a devenit Șah al Iranului.

Curând după ascensiunea pe tron a soțului ei, regina Fawzia a apărut pe coperta revistei Life la 21 septembrie 1942, fotografiată de Cecil Beaton, care a descris-o ca pe o Venus din Asia cu „o perfectă formă de inimă a feței și cu o paloare ciudată, dar cu ochi albaștri pătrunzători”.

Cu Mohammad Reza Shah Pahlavi ea a vut un singur copil, o fiică: Prințesa Shahnaz Pahlavi, născută pe 27 octombrie 1940.

Regina Fawzia cu Șahul Mohammed Reza Pahlevi și fiica lor, Prințesa Shahnaz, în Tehran în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial

Mariajul nu a fost un succes. După nașterea fiicei cuplului, regina Fawzia, titlul de împărăteasă nu era încă utilizat în Iran la acea vreme, a obținut un divorț egiptean în 1945, după care s-a mutat la Cairo.

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola