Evenimentul Istoric > Articole online > România regală > Tristan Tzara, de la un artist român marginal la miezul mișcării avangardiste europene
Articole online

Tristan Tzara, de la un artist român marginal la miezul mișcării avangardiste europene

tristan tzara

Tristan Tzara a fost un scriitor și artist român de origine evreiască care a jucat un rol semnificativ în dezvoltarea mișcării de artă dada la începutul secolului al XX-lea.

Tristan Tzara, de la un artist român marginal la miezul mișcării avangardiste europene

Născut Samuel Rosenstock în orașul Moinești în 1896, Tzara și-a petrecut o mare parte din tinerețe la București, unde s-a implicat în cercurile literare și artistice ale orașului.

Aici a întâlnit pentru prima dată opera scriitorilor simboliști francezi, precum Arthur Rimbaud și Stéphane Mallarmé, a căror operă avea să influențeze foarte mult propria sa poezie. În 1916, Tzara s-a mutat la Zurich, unde a devenit o fondatorul mișcării Dada, o mișcare radicală care a apărut în Europa după Primul Război Mondial, caracterizată prin respingerea valorilor estetice și culturale tradiționale și prin accentul pus pe spontaneitate și absurd.

Tzara a creat mișcarea după întâlnirea cu artistul și poetului Hans Arp la Zurich. Împreună cu alți artiști precum Marcel Iancu și Hugo Ball, au fondat Cabaretul Voltaire, care a devenit epicentrul mișcării Dada. Poezia și spectacolele lui Tzara la Cabaretul Voltaire au fost cheia dezvoltării timpurii a mișcării.

Pe lângă poezia sa, Tzara a fost implicat și în alte aspecte ale mișcării Dada, inclusiv arta vizuală. A fost un participant la faimosul Târg Dada din 1922 de la Paris, unde a prezentat un spectacol intitulat „Inima de gaz” care a implicat distrugerea unui pian pe scenă. În ciuda asocierii sale cu mișcarea Dada, Tzara a fost, de asemenea, o figură influentă în alte mișcări de avangardă, inclusiv suprarealism.

Contribuțiile sale la mișcarea Dada au contribuit la modelarea cursului artei și literaturii moderne, iar abordarea sa experimentală asupra poeziei și spectacolului continuă să inspire artiștii și scriitorii de astăzi. În ultimii ani, a existat un interes reînnoit pentru munca lui Tzara în România și nu numai. Poezia și spectacolele sale continuă să inspire noile generații de artiști și scriitori.

Registration

Aici iti poti reseta parola