Testele nucleare efectuate de guvernul SUA au dus la apariția cancerului în rândul actorilor și al echipei din „The Conqueror”?
Printre acestea s-a numărat și epopeea istorică din 1956, „The Conqueror”, care este considerat în general ca fiind unul dintre cele mai proaste filme realizate vreodată. Producția a avut loc în mare parte la Nevada Test Site, despre care mulți cred că este motivul pentru care puțin sub jumătate din distribuție și din echipa de filmare au dezvoltat cancer în timpul vieții lor.
The Conqueror (1956)
The Conqueror a fost, în esență, condamnat înainte de a începe producția. Inițial, Marlon Brando trebuia să joace rolul lui Genghis Khan, dar actorul a renunțat ulterior, ceea ce l-a determinat pe John Wayne să fie distribuit în acest rol. Acest lucru nu a fost o întâmplare – starul westernului s-a luptat pentru acest rol. Acesta a fost un pas greșit din partea lui Wayne și a producătorilor filmului, iar criticii au spus că rolul a fost distribuit greșit.
Filmul se concentrează în jurul poveștii de dragoste dintre Khan și Bortai, o prințesă luată în captivitate de liderul mongol. Susan Hayward, Agnes Moorehead și Petro Armendáriz au jucat alături de Wayne. Deși sunt nume mari, nu au reușit să contribuie la succesul premisei generale a filmului.
Un eșec critic care a fost numit unul dintre cele mai proaste filme din 1956, The Conqueror a adus doar 4,5 milioane de dolari în box office-ul nord-american – doar jumătate din bugetul de 9 milioane de dolari.
Filmări în fața sitului de testare din Nevada
The Conqueror a fost filmat în principal în Utah, motiv pentru care au apărut speculații cu privire la numărul de cazuri de cancer în rândul distribuției și al echipei. Planurile exterioare au fost filmate în deșertul Escalante și în Snow Canyon, acesta din urmă fiind afectat de un nivel ridicat de radiații nucleare și de precipitații de la testele efectuate la Nevada Test Site. În plus, 60 de tone de pământ din zonă au fost, de asemenea, transportate înapoi la un studio de filmare din Hollywood, pentru a asigura continuitatea între platouri.
Zona de testare din Nevada, cu o suprafață de 1.360 de mile pătrate, a fost înființată în 1951 și, de-a lungul deceniilor, a fost martoră la peste 1.000 de detonări nucleare supraterane, iar alte 828 au fost efectuate în subteran. În anul dinaintea începerii producției pentru The Conqueror, au avut loc 11 teste în cadrul Operațiunii Upshot-Knothole. În ciuda acestui fapt, guvernul american a asigurat atât echipa de filmare, cât și locuitorii din apropiere că nu există niciun risc pentru sănătatea și siguranța lor.
Efectele negative ale unei explozii nucleare
În ciuda faptului că guvernul SUA a asigurat că nu există o amenințare de contaminare nucleară în zonele locuite în apropierea sitului de testare din Nevada, s-a dovedit între timp că nu a fost așa, în special în sudul statului Utah. Vânturile au transportat precipitațiile radioactive în zonă, ceea ce a dus la poreclirea locuitorilor drept „downwinders”.
Downwinders erau toți cei care locuiau între Munții Stâncoși și Munții Cascade – Arizona, Utah, Idaho, Nevada, New Mexico, Washington și Oregon – în timpul Războiului Rece și care au fost expuși la precipitațiile nucleare de la testele care se desfășurau la Nevada Test Site. Pe lângă faptul că au fost expuși prin aer, au intrat în contact cu acestea și prin intermediul lanțului alimentar și al sistemelor de apă subterană.
La acea vreme, efectele de durată ale expunerii la precipitațiile nucleare nu erau bine cunoscute. Legătura a fost descoperită abia când oamenii au început să fie diagnosticați cu cancer, malformații congenitale și boli tiroidiene. Acest lucru l-a determinat pe președintele SUA, George H.W. Bush, să promulge în octombrie 1990 legea privind despăgubirile pentru expunerea la radiații, care a acordat persoanelor afectate între 50.000 și 100.000 de dolari.
Creșterea numărului de cazuri de cancer în rândul celor implicați în „The Conqueror”
În 1980, revista PEOPLE Magazine a raportat că, dintre cele 220 de persoane implicate în The Conqueror, 91 au dezvoltat cancer la un moment dat în viață. Din acest total, 46 au murit ca urmare a acestei boli. Printre aceștia se numărau cele mai mari nume ale filmului: John Wayne, Lee Van Cleef, Susan Hayward și Agnes Moorehead. Hayward, în special, a dezvoltat patru tipuri diferite de cancer în timpul vieții sale. Petro Armendáriz s-a sinucis după ce a aflat că avea cancer în fază terminală, iar regizorul Richard Powell a murit din cauza limfomului.
Pe lângă acestea, rudele care au vizitat platoul de filmare al filmului The Conqueror au avut și ele propriile temeri legate de cancer. Fiului lui Wayne, Patrick, a trebuit să i se extirpe o tumoare benignă de la gât, în timp ce celălalt fiu al actorului, Michael, a dezvoltat cancer de piele. Fiului lui Hayward, Tim Barker, i s-a extirpat, de asemenea, o tumoare benignă din gură.
În timp ce numărul persoanelor de pe platoul de filmare al filmului The Conqueror care au dezvoltat cancer nu este mai mare decât media americană, faptul că majoritatea dintre ele au fost diagnosticate la vârste destul de fragede este un alt motiv care susține teoria. Din acest motiv, mulți cred că există o legătură cu precipitațiile nucleare produse de testele efectuate de guvernul american la situl de testare din Nevada.
Această convingere a fost susținută de profesorul Robert Pendleton, de la Universitatea din Utah de la acea vreme, care a declarat pentru PEOPLE:
„Cu aceste cifre, acest caz ar putea fi calificat drept epidemie. Legătura dintre radiațiile de precipitații radioactive și cancerul în cazuri individuale a fost practic imposibil de dovedit în mod concludent. Dar într-un grup de această mărime te-ai aștepta să se dezvolte doar 30 și ceva de cancere. Cu 91 de cazuri de cancer, cred că legătura cu expunerea lor pe platoul de filmare al filmului The Conqueror ar putea fi susținută în fața unei instanțe de judecată.”
Ar fi putut alți factori să cauzeze cazurile de cancer?
În timp ce aceste informații sunt suficiente pentru a-i convinge pe unii că producția filmului „The Conqueror” i-a determinat pe cei implicați să dezvolte cancer, există alții care cred că sunt și alți factori în joc. De exemplu, John Wayne era cunoscut ca având obiceiul de a fuma șase pachete de țigări pe zi. De fapt, majoritatea actorilor și a echipei erau fumători înrăiți.
Având în vedere corelația dintre substanțele cancerigene din țigări și cancer, acest lucru i-a determinat pe mulți să presupună că aceasta este cauza ratelor ridicate ale bolii. Totuși, unii contrazic această afirmație, citând-o pe Agnes Moorehood. În ciuda faptului că era nefumătoare, se abținea de la alcool și punea accent pe sănătatea sa generală, aceasta a dezvoltat totuși cancer uterin.
În ciuda acestui fapt, există o persoană care ar fi crezut că există o corelație între The Conqueror și numărul de cazuri de cancer. Se spune că producătorul Howard Hughes ar fi fost atât de măcinat de vinovăție încât a cheltuit 12 milioane de dolari pentru a cumpăra toate copiile disponibile ale filmului, astfel încât să nu mai fie disponibil, și l-a vizionat în fiecare noapte până la moartea sa, în 1976.